Meer overnames in de planning

Nutreco boekt minder omzet met diervoeding

24 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

Zowel de omzet, als de winst van Nutreco vielen in de eerste helft van 2014 hoger uit dan het geval was in 2013. Dit heeft het bedrijf vooral te danken aan de afdeling Visvoer, want de omzet van de afdelingen Diervoeding en Mengvoer & Vlees Iberia, daalden in de eerste zes maanden.

Nutreco boekte in de eerste helft van het boekjaar 2014 een omzet van 2,46 miljard euro. Dit is een stijging van 2,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De stijging is volledig te danken aan de afdeling Visvoer, want de omzet van de afdelingen Diervoeding en Mengvoer & Vlees Iberia, daalden in de eerste helft van 2014.

Met 928,3 miljoen euro boekte de visvoertak 20,4 procent meer omzet dan in de eerste helft van 2013. Naast forse groei in de Noorse zalmsector, hebben ook de overnames van de visvoerproducenten Gisis in Ecuador en Hendrix Misr in Egypte een belangrijk aandeel in de stijging.

De omzet van de afdeling Diervoeding daalde, in vergelijking met 2013, in de eerste helft van 2014 met 2,5 procent tot 884,3 miljoen euro. De afdeling Mengvoer & Vlees Iberia daalde met 10,2 procent tot 647,4 miljoen euro.

Ondanks omzetdalingen, is Nutreco te spreken over de resultaten van de twee afdelingen. De afdeling Diervoeding boekte namelijk een EBITA, de winst voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen van immateriële activa, van 59,6 miljoen euro, wat een stijging is van 4,7 procent ten opzichte van de eerste helft van 2013. De EBITA van de afdeling Mengvoer en Vlees Iberia steeg met 31,2 procent tot 18,2 miljoen euro. Door winststijging ziet Nutreco af van de verkoop van de Spaanse en Portugese activiteiten. De EBITA van de afdeling Visvoer steeg, mede dankzijde overnames,  met 23,9 procent tot 43,5 miljoen euro.

Door de betere cijfers van de verschillende onderdelen, steeg ook de nettowinst. Over de eerste zes maanden van het boekjaar 2014 boekte Nutreco een nettowinst van 57,6 miljoen euro. Dit is een stijging van 7,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De winst per aandeel lag, met 0,82 euro, 5,1 procent boven het niveau van 2013. Per aandeel betaalt Nutreco 30 cent dividend uit. Dit is hetzelfde bedrag als Nutreco in 2013 uitkeerde.

Hoewel Nutreco-CEO Knut Nesse tevreden is met het resultaat, blijft hij naar de toekomst kijken. ‘Nutreco heeft een sterke financiële positie die we blijven aanwenden voor doelgerichte overnames. We onderzoeken voortdurend overnamekansen en verwachten één of twee strategische overnames per jaar te realiseren. We hebben voldoende financiële ruimte om onze groeidoelstellingen te realiseren. Om in de toekomst meer winst per aandeel te kunnen genereren, gaan we in het tweede halfjaar een aanvullend inkoopprogramma voor aandelen uitvoeren. Dit programma heeft een waarde van 100 miljoen euro.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NutrecoWinst
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden