Gaan ze ingrijpen?

Oliesjeiks vergaderen over lage olieprijs

25 November 2014 - Edin Mujagic

De afgelopen maanden is de olieprijs met ongeveer 30 procent gedaald. Waar dat voor een leuke meevaller in de olie-importerende landen zorgt – de energierekening wordt lager en bedrijven en consumenten hebben meer te besteden – doet die lage olieprijs veel pijn in olie-exporterende landen. Rusland is een duidelijk voorbeeld, waar we hier op Boerenbusiness regelmatig over geschreven hebben.

Maar er zijn nog meer olieproducerende landen behalve Rusland. De lage olieprijs zorgt er bijvoorbeeld voor dat de inkomsten van de overheden van landen zoals Saoedi-Arabië enorm zijn gedaald.

Een grote groep van die olieproducerende landen is verenigd in OPEC. Die club komt later deze week bij elkaar. De lage olieprijs staat hoog op de agenda. Wat enigszins vreemd is, is dat de OPEC-landen de afgelopen maanden geen pogingen hebben gedaan de olieprijs op te krikken.

De vergadering van deze week is de eerste vergadering sinds de olieprijs fors is gezakt. Dé vraag is dan ook of de OPEC-landen hun productie gaan verlagen om olieprijs op te stuwen of niet. De olieprijs is gedaald omdat het aanbod de vraag naar olie ruimschoots overtreft. Als de vraag naar olie zou stijgen, zou dat olie minder schaars en dus duurder maken. Maar een stijging van de vraag zit er niet in, die neemt toe als de economische groei in de wereld oploopt en dat is niet het geval. Japan verkeert in een recessie, de eurozone moet er veel moeite voor doen om een recessie in Europa te vermijden en ook de economie van China koelt af.

De enige manier waarop olie schaarser en daarmee duurder kan worden, is dat als de productie omlaag gaat, dus als het aanbod afneemt. Analisten zijn verdeeld over de vraag of OPEC dat gaat doen. Hét olieproducerend land, Saoedi-Arabië deed zoals gezegd er de afgelopen maanden niets aan de olieprijs aan te jagen. Sterker nog, dat land zorgde ervoor dat de prijs van olie extra hard is gezakt toen het kortingen introduceerde voor zijn trouwe klanten. Hoewel dat vreemd is  - immers hoe duurder de olie hoe meer geld er vloeit naar de oliesjeiks – kunnen geopolitieke belangen een rol spelen. Saoedi-Arabië kan niet door één deur met Iran. Hetzelfde geldt voor de bondgenoot VS, de relatie tussen de VS en Iran is zeer beroerd. Zowel Saoedi-Arabië als de VS vinden het maar niets dat de Islamitische Staat in het Midden-Oosten terrein verovert. Iran en de IS halen een belangrijk deel van hun inkomsten uit olieverkopen. Zo bezien komt een lage olieprijs de Amerikanen en hun bondgenoten in de regio juist goed uit omdat die de vijand zwakker maakt.

Saoedi-Arabië heeft bovendien in tijden waarin de olieprijs hoog is geweest, veel inkomsten opgespaard en kan een lange tijd de lage olieprijs verduren.

Maar zelfs als OPEC besluit de productie te verlagen, is het maar de vraag of dat zoden aan de dijk zal zetten. Bij een stijgende olieprijs hebben landen zoals Iran bijvoorbeeld er alle belang bij stiekem hun productie op te voeren. Ze kunnen namelijk dan meer olie voor meer geld verkopen. Voordat men het door krijgt wat bijvoorbeeld Iran aan het doen is, zijn er miljoenen vaten olie verkocht tegen hogere prijs. En dan zijn er ook de olieproducerende landen die geen lid zijn van OPEC. Die hoeven zich natuurlijk helemaal niets aan te trekken van een eventuele afspraak van de OPEC-leden om minder te produceren maar kunnen wel de vruchten ervan, lees een hogere olieprijs, plukken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden