Tot de uitreiking
00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden
Mede mogelijk gemaakt door

Plantspecifieke spuittechniek met real-time camera van BB Leap

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar vier bedrijven genomineerd voor hun innovatieve product of dienst, die goed is voor de portemonnee van de boer. Initiatiefnemer Boerenbusiness feliciteert de vier genomineerden en stelt ze in willekeurige volgorde voor. De tweede nominatie is voor BB Leap, een bedrijf dat een plantspecifieke spuittechniek met realtime camera heeft ontwikkeld.

Het bedrijf BBLeap is opgericht met als doel, zoals ze zelf zeggen, een sprong voorwaarts te maken in de landbouw. Het bedrijf constateert dat de huidige landbouw is geoptimaliseerd voor het behalen van het hoogst mogelijke gemiddelde resultaat. "Maar als we kijken naar de opbrengsten per vierkante meter, zien we aanzienlijke verschillen." Daarom komt BBLeap met haar Plant Precision on Farm level-technologie.

Voor planeet, consument en boer
Met deze technologie wil BBLeap, zoals het bedrijf verklaart, op plantniveau gaan telen op basis van behoeften en risico's. "Onze klanten halen het grootste voordeel doordat ze hun gewassen niet meer onnodig behandelen, waardoor deze vitaler blijven en meer opbrengen." BBLeap verwacht daarmee een reductie van 80% op chemie, 30% op kunstmest en 20% hogere opbrengsten te behalen. Volgens het bedrijf is dit niet alleen gunstig voor de planeet, maar ook voordelig voor de consument en de boer.

Realtime camerasysteem
De ingediende innovatie omvat een realtime camerasysteem als toevoeging. Hierdoor wordt het voor boeren gemakkelijker om direct resultaten te behalen, zonder eerst te moeten werken met drones en data om taakkaarten te maken.

In een toelichting laat de vakjury weten: "Dit is een zeer slimme innovatie op een maatschappelijk en ook voor de boer zeer relevant terrein. Een spuittechniek voor echte precisielandbouw, leidend tot aanzienlijke besparingen aan middelen. Breed toepasbaar op gewassen en ook internationaal kansrijk. Kortom, een innovatie met veel potentie. Gefeliciteerd met jullie nominatie!"