Tot de uitreiking
00 dagen
00 uren
00 minuten
00 seconden
Mede mogelijk gemaakt door

De Interra Scan van Syngenta Crop Protection

De jury van de Agribusiness Award heeft dit jaar vier bedrijven genomineerd voor hun innovatieve product of dienst, die goed is voor de portemonnee van de boer. Initiatiefnemer Boerenbusiness feliciteert de vier genomineerden en stelt ze in willekeurige volgorde voor. De vierde en laatste nominatie is voor Syngenta Crop Protection met de INTERRA Scan, een innovatie die de bodem zeer nauwkeurig in kaart kan brengen.

Syngenta is wereldwijd agtech-bedrijf dat oplossingen ontwikkelt om gewassen gezond te laten groeien. Hiermee wil het bedrijf boeren over de hele wereld helpen om veilig en voedzaam voedsel te verbouwen en tegelijkertijd voor de aarde te zorgen, zo meldt het concern in de aanmelding.

Alternatief voor soja
De INTERRA Scan is, zo geef Syngenta aan, een service voor het zeer nauwkeurig in kaart brengen van de bodem. De scan biedt in combinatie met bodemmonsters meer dan 800 datapunten per hectare en brengt de bodem tot 27 lagen in beeld. Dit geeft telers inzicht in de textuur en het nutriënten- en koolstofgehalte van hun bodem. Met deze informatie kunnen telers hun input optimaliseren, zoals precisiebemesting of variabel zaaien, en werken aan hun bodemgezondheid en koolstofvastlegging. De service is ook geschikt voor melkveehouders die bijvoorbeeld hun graslanden willen verbeteren.

Met de scan kan een ondernemer, in overleg met zijn of haar adviseur, de inputs zo inzetten dat ze alleen worden gebruikt waar het nodig is. Hierdoor heeft de ondernemer in sommige gevallen een directe besparing, zoals bijvoorbeeld met bekalken. Bovendien draagt het volgens Syngenta bij aan de optimalisatie van de teelt en biedt het meer inzicht in bodemgezondheid.

In een toelichting laat de vakjury weten: "Een scan die de bodem heel nauwkeurig tot 27 lagen in beeld brengt en samen met bodemmonsters maar liefst 800 datapunten geeft per hectare. En dat alles ook nog eens heel toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor de boer. Kortom, een innovatie zoals je die graag ziet en dat ook nog eens op een voor de boer uiterst belangrijk terrein. Proficiat met jullie nominatie!"