Fritesprijs gezakt

Jetzt geht's los voor Duitse aardappelindustrie

19 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Duitse aardappelverwerkende industrie draait er ganz lustig op los. Niet eerder verwerkte de industrie zoveel aardappelen als afgelopen jaar. Met 3,507 miljoen ton aardappelen verbruikten de fritesfabrieken ongeveer 21.000 ton meer aardappelen als in 2013. Een nieuw record, stelt het Duitse bureau voor agrarische markten AMI.

Gingen er tot enkele jaren geleden 11 miljoen ton aardappelen in de EU-5 de fritesfabrieken in. Vandaag de dag zijn Nederland (3,7 miljoen ton per jaar), België (3,8 miljoen ton in 2014) en Duitsland met zijn drieën goed voor dat volume. De Duitsers waren vooral in de tweede helft van het jaar erg actief.

Droogindustrie bereikt
nieuw record

De meeste aardappelen werden tot bevroren product verwerkt, met name tot frites. Alhoewel de productie van frites in de tweede helft van het jaar juist iets lager lag dan in de eerste helft. In totaal ging het om meer dan 529.000 ton frites. Verder bereikte de productie voor de droogindustrie met 214.000 ton een nieuw record. De chipsproductie wist het niveau van vorig jaar maar net te handhaven met 123.000 ton.

Terwijl veel aardappelproducten door de jaren heen duurder worden, gaat dat niet op voor diepgevroren frites. In de tweede helft van het jaar kost frites af fabriek gemiddeld 0,51 cent per kg. Het gemiddelde over de afgelopen tien jaar ligt op 0,53 cent.
Chips zijn meestal duurder geprijsd. Met 3,34 euro per kg waren zij in de tweede helft van 2014 iets goedkoper dan in verkoopseizoen 2013/14. Het tienjarig gemiddelde ligt op 3 euro per kg. Voor aardappelzetmeel, granulaat en producten daaruit lag de halfjaarprijs van 1,13 euro per kg boven de lange termijnprijs van 1,02 euro per kg.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Lange zomerstop komt niet terug in verwerking

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers doen het in maart rustiger aan

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Nieuws Aardappelen

Niet eerder werd zoveel geld verdiend met frites

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden