Betrapt door Breeders Trust

Nederlanders schenden Kwekersrecht Agria

22 December 2017 - Kimberly Bakker

Een zestal Nederlandse akkerbouwers hebben het Kwekersrecht van Agria geschonden. De bedrijven zijn betrapt door Breeders Trust. Dat laat de organisatie donderdag 21 december in een persbericht weten.

De Nederlandse bedrijven hebben de opdracht gekregen om het in 2017 geoogste pootgoed niet te verplaatsen, dan wel te verhandelen (zonder toestemming van de kwekersrechthouder). De betrokkenen zijn van de kwekersrechthouders afhankelijk of het geoogste pootgoed vernietigd wordt.

Er is sprake van een contractbreuk

Kwekersrecht geschonden
Het Kwekersrecht van Agria liep op 24 november 2016 af. "De opbrengst van het in 2016 vermeerderde en geoogste uitgangsmateriaal valt nog onder het Kwekersrecht en kon daarom in 2017 niet zonder toestemming voor verdere vermeerdering dienen", licht Geert Staring, directeur van Breeders Trust toe.

"Wij tillen hier zwaar aan. Dit omdat niet alleen sprake is van contractbreuk, maar ook is nadrukkelijk in het Kwekersrecht vastgelegd dat er geen kilo licentiepootgoed zonder toestemming geïmporteerd en/of vermeerderd mag worden in een land waar het ras kwekersrechterlijk is beschermd."

Duidelijkheid creëren 
Het is volgens Staring belangrijk dat er duidelijkheid komt, omdat er de komende jaren meer rassen vrijvallen. "Slimmeriken, die denken achter de schermen alvast aan de opbouw van een rast te kunnen beginnen, lopen tegen de lamp. De raseigenaar heeft namelijk de bevoegdheid om alle gegevens over zijn/haar ras op te vragen en landbouwers die ongeoorloofd vermeerderen vallen daarbij meteen door de mand", laat Staring weten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden