Shutterstock

Inside Aardappelen

Grote verschillen tussen proefrooicijfers

11 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn

De aardappeloogst is in volle gang en daardoor zijn de meeste proefrooicijfers inmiddels bekend. Opvallend is dat de cijfers grote verschillen laten zien. Tijd om de cijfers op een rijtje te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week bleek al dat er naast een lage opbrengst bij sommige rassen ook grote problemen zijn met de kwaliteit. In dit overzicht zijn de geüpdatete cijfers verwerkt tot een overzicht.

PCA (België): 33,6 ton
Bij PCA werden de laatste proefrooiingen begin oktober uitgevoerd. De organisatie noteert in België een bruto-opbrengst van 41 ton per hectare voor Fontane. Wanneer we dat omrekenen naar een netto-opbrengst, zodat we deze kunnen vergelijken met de andere proefrooicijfers, gaat het om een schamele 34,8 ton per hectare.

De netto-opbrengst voor Bintje ligt, net als die voor Innovator, nog lager. Deze komt uit op 31,5 ton per hectare. PCA merkt op dat het percentage drijvers in Bintje sterk is toegenomen, wat de bewaarbaarheid niet ten goede komt. De netto-opbrengst van Challenger komt uit op 36,5 ton per hectare. Het gemiddelde van de genoemde rassen over heel België komt uit op een netto-opbrengst van 33,6 ton per hectare.

Bruwier (België): 39,2 ton
Bij aardappelhandelshuis Bruwier komt de netto-opbrengst voor Fontane uit op 44,3 ton per hectare. Daarbij valt bijna 75% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts. Bintje komt uit op 34,2 ton per hectare, waarbij de helft grover is dan 50 millimeter. Het gemiddelde resultaat komt dan uit op 39,2 ton per hectare.

Farm Frites (België/Nederland): 39,7 ton
Uit de laatste proefrooicijfers van Farm Frites blijkt dat de gemiddelde netto-opbrengst net iets onder de 40 ton per hectare uitkomt. De laagste opbrengst kwam uit op 17 ton per hectare en de hoogste noteert 76 ton per hectare. Het percentage drijvers van de 100 percelen die Farm Frites heeft bemonsterd, ligt op 2,6%.

De proefrooiingen van Farm Frites ten opzichte van andere jaren. 

Aviko (Nederland): 46,8 ton
De proefrooicijfers van Aviko van week 40 tonen aan dat de groei uit de aardappelen is. De netto-opbrengst blijft staan op 46,75 ton per hectare, waarbij ongeveer 80% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts zit.

De proefrooicijfers van Bruwier zijn ruim 7 ton lager dan het gemiddelde van Aviko. De gemiddelde opbrengst van PCA zit daar zelfs 13 ton onder. Dit heeft onder meer te maken de rol van de regio's. Aviko heeft relatief veel telers in de Flevopolder en dat zorgt waarschijnlijk voor gemiddeld hogere opbrengsten.

België versus Nederland
Uit proefrooiingen van Farm Frites en Bruwier blijkt dat de opbrengsten in België fiks lager liggen. Dit wordt ondersteund door de cijfers van PCA. Dit verschil wordt deels veroorzaakt doordat er in Nederland meer beregend wordt. De telers in Nederland stellen dat ze gemiddeld 10 tot 12 ton meer opbrengsten hebben door te beregenen, en dat past precies in dit plaatje.

Wat we verder kunnen concluderen is dat de gemiddelde opbrengst (van alle cijfers samen) op 40 ton per hectare uitkomt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit geen gewogen gemiddelde is, omdat niet exact bekend is hoeveel in de percelen de verschillende proefrooiingen meegenomen zijn.

Ook de proefrooicijfers van Aviko tonen een duidelijk lagere opbrengst.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden