Shutterstock

Inside Aardappelen

Wat doet Belgapom met notering Bintje?

13 November 2018 - Niels van der Boom - 7 reacties

De grote verschillen in kwaliteit van fritesaardappelen van het ras Bintje hebben ervoor gezorgd dat PCA/Fiwap en het Franse RNM hun notering voor dit ras hebben opgesplitst. De vraag rijst nu of Belgapom dit ook gaat doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De organisatie van Belgapom overweegt niet om hun jarenlange aanpak en werkwijze te wijzigen. "De druk hiervoor is ontstaan door de tijdelijke marktomstandigheden", zo laat de organisatie weten. In het verleden is de notering weleens opgesplitst, maar dit was om het verschil tussen partijen af land en droog uit de schuur weer te geven. Dit speelt alleen tijdens het oogstmoment.

Wel vermeldt Belgapom bij zijn notering dat: "Voor afwijkende kwaliteit een andere prijs wordt betaald." Dit geldt voor zowel een betere als slechtere kwaliteit.

Het verschil met bijvoorbeeld PCA/Fiwap zit volgens de organisatie in het feit dat deze notering een prijsrange weergeeft, met een minimum- en maximumprijs. Hierbij worden geen volumes vermeld. De 2 noteringen voor Bintje geven deze 'vork' aan.

Gevolgen voor cash settlement
Insiders houden zich bezig met de notering van Belgapom, omdat deze onderdeel is van de cash settlement (1/16). Zij zijn van mening dat een notering voor niet-geschikte fritesaardappelen de cash settlement onterecht naar beneden trekt.

Aangezien Bintje dit jaar met problemen kampt, zoals glasaardappelen als gevolg van doorwas, is de prijs zeer laag (ten opzichte van de andere fritesrassen). Door deze problemen is er een dwingend aanbod van Bintje.

PCA noteert als enige een fors hogere prijs voor Bintje: gemiddeld €21,50 tegenover €15 van Belgapom en €16 van RNM.

Voor fritesgeschikte partijen Bintje, met een minimum onderwatergewicht van 335 gram en maximaal 15% drijvers, noteert PCA een prijsrange van €18 tot €25 per 100 kilo. Het aanbod hiervan is echter nihil. De niet-fritesgeschikte Bintjes zitten op €10 tot €15 per 100 kilo. Bij de RNM in Frankrijk is het prijsverschil tussen beide notering €16 om €23 per 100 kilo.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden