Shutterstock

Inside Aardappelen

Nederlandse aardappelen duur betaald

15 November 2018

Nederlandse aardappelen worden duur betaald. Althans, als je de prijs vergelijkt met de marktprijs van fritesaardappelen in omringende landen. Dat beeld wordt duidelijk geschetst nu de eerste cash settlement van het seizoen door de EEX bekend is gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er was de laatste weken veel speculatie over de inbreng voor de cash settlement vanuit België en Frankrijk, waarin een substantieel deel Bintje is vertegenwoordigd. Met name de notering van Belgapom, met een prijs voor Bintje van €15 per 100 kilo, zorgde voor veel vraagtekens. De vraag is: hoe is deze notering in lijn te krijgen met de noteringen van Fontane en andere fritesrassen.

Inbreng van cash settlement
Uiteindelijk kwam de gemiddelde inbreng voor de cash settlement vanuit België uit op €23,42. Voor Frankrijk, waar gedeeltelijk dezelfde problemen met Bintje en het goed kunnen noteren gelden, werd de inbreng voor de cash settlement vastgesteld op €25,17.

Echter, slechts €25,03 komt uit Duitsland. Het aandeel Bintje in Duitsland is te verwaarlozen, waardoor de notering nu wordt samengesteld door rassen als Fontane en Innovator. In vergelijking tot de Nederlandse gemiddelde inbreng (€29,10) zijn de aardappelen in Duitsland een stuk goedkoper (bijna 15%). In die zin zijn de aardappelen in Nederland dus duur betaald.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden