Shutterstock

Inside Aardappelen

Vorst eist duizenden hectares in Canada

11 November 2019 - Niels van der Boom - 7 reacties

In de Canadese provincie Manitoba heeft vorst ervoor gezorgd dat meer dan 4.800 hectare aardappelen niet geoogst is. Een areaaluitbreiding is daarmee tenietgedaan. Fritesproducenten moeten daarom nu op zoek naar alternatief product en dat is niet eenvoudig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder werd al duidelijk dat vroege vorst voor schade ging zorgen aan de aardappelgewassen in Canada. Naast Manitoba, zijn ook rond Alberta niet alle aardappelen gerooid. Voor het tweede jaar op rij hebben de telers in het land hiermee te maken. Aan de andere kant van de grens is het niet veel beter gesteld. Dat heeft tevens effect op de Canadese industrie.

4.800 hectare verloren
Tegenover de Canadese pers verklaart Dan Sawatzky dat ongeveer 12.000 acres aan aardappelen in de grond is blijven zitten. Omgerekend praat je dan over 4.856 hectare. Goed voor een schade van $50 miljoen. Sawatzky is manager bij de Keystone Potato Growers Association in Manitoba. Hier zijn 52 telers bij aangesloten.

Vorig jaar moest de telersgroep al 2.100 hectare aardappelen in de grond laten zitten, waardoor ze de contracten niet vol konden leveren. De telers konden niet aan de verplichtingen voldoen en leverden bijna 200.000 ton aardappelen te weinig. De telersorganisatie is nog in gesprek met de provinciale overheid om financiële steun te krijgen hiervoor.

Dankzij een kleine weersverbetering eind oktober kon nog 1.200 hectare worden gerooid. Sawatzky schat in dat de tafel- en pootaardappelen zijn gerooid, maar nog niet alle fritesaardappelen. Ook zijn bewaarverliezen gedetecteerd, omdat onder de lage temperaturen is gerooid. Dit is slecht nieuws voor Simplot en McCain, die fabrieken hebben in Manitoba. Vorig jaar werden aardappelen uit Idaho geïmporteerd om de lijnen draaiende te houden. Een rit van bijna 2.000 kilmeter en 19 uur! Door een kleinere oogst daar is dat dit seizoen niet mogelijk, waardoor de fabrieken naar verwachting minder verwerkingslijnen gaan inzetten.

Areaaluitbreiding tenietgedaan
Het aardappelareaal in Canada nam dit jaar met 5.000 hectare toe naar 146.000 hectare. Gerekend werd op een recordopbrengst. Regen en vorst hebben roet in het eten gegooid, waardoor deze areaaluitbreiding teniet is gedaan. Eind oktober werd het totale verlies ingeschat op 300.000 ton aardappelen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden