Shutterstock

Inside Aardappelen

Canada incasseert weer oogstverliezen aardappelen

30 Oktober 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

De aardappeloogst in Canada lijkt opnieuw fors lager uit te vallen dan verwacht. Net als vorig jaar zetten regen en vorst de opbrengsten onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens eerste ramingen incasseert de Canadese aardappelsector dit jaar een verlies van minstens 300.000 ton. De totale opbrengst wordt geschat op 4,7 miljoen ton. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar, toen duizenden hectares aardappelen niet konden worden geoogst.

Areaaluitbreiding ten spijt
En dat terwijl het Canadese aardappelareaal dit jaar met ongeveer 5.000 hectare werd uitgebreid tot 146.000 hectare. Analisten gingen eerder dan ook uit van een recordoogst van 5 miljoen ton. Vorst en regenval in de staten Alberta en Manitoba gooien roet in het eten.

Verschillende aardappelverwerkers in Canada hebben afgelopen jaar hun capaciteit flink uitgebreid en hogere volumes ingecalculeerd. Cavendish Farms opende begin oktober een nieuwe fritesfabriek in Lethbridge (Alberta), waar jaarlijks 330.000 ton aardappelen moeten worden verwerkt. Van het geplante areaal van ongeveer 5.000 hectare met als bestemming deze fabriek, komen nu lang niet alle aardappelen binnen.

Ook problemen in de VS
Ook in de noordelijke regio’s van de Verenigde Staten bemoeilijkt moeder natuur de aardappeloogst. Door sneeuw, koud weer en zware regenval kunnen sommige percelen niet worden geoogst. Experts schatten de aardappelopbrengsten in Idaho en North Dakota gemiddeld 20% lager in.

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden