Aleksander Willemse

Nieuws Aardappelen

Willekeurig verkopen loont weer in Aardappelbingo

5 April 2023 - Niels van der Boom

Het geheel willekeurig verkopen van aardappelen – de DCA Aardappelbingo – heeft over oogstjaar 2022 opnieuw een prima resultaat neergezet. De gemiddelde verkoopprijs zit slechts dertig cent onder het resultaat van oogstjaar '18. Het karakter van beide (groei)seizoenen is dan ook vergelijkbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruim een jaar geleden rolden er negen balletjes uit de Aardappelbingo-balletjesmolen die corresponderen met een verkoopperiode van zes weken. Het getal op het balletje staat gelijk aan een handelsdag. De slotnotering van de EEX aardappeltermijnmarkt is de verkoopprijs van dat moment.

Prima prijs
Met een gemiddelde verkoopprijs van €26,04 per 100 kilo heeft deze verkoopmethodiek, waarbij alle emotie wordt uitgeschakeld, het wederom goed gedaan. In het recente verleden leverde alleen seizoen 2018/19 een hogere prijs op, van €26,34. In de laatste drie periodes van het seizoen lagen de verkoopprijzen op het hoogste niveau. Het duurde tot de jaarwisseling voor de markt echt op gang kwam.

Het hoogste resultaat werd in de periode week 10 tot en met 15 behaald: €30,50. De laagste verkoopprijs, die van €19,50, werd in week 20 tot en met 25 behaald. Het aprilcontract heeft nog elf handelsdagen te gaan en de koers van het aprilccontract laat sinds eind maart herstel zien ten opzichte van het begin van de maand. Langer wachten met verkoop is dit seizoen zeker lonend geweest.

Noteringen lager
Bovenstaande is ook terug te zien wanneer we het bingoresultaat afzetten tegen de andere noteringen: PotatoNL en DCA PAT-Index. Pakken we de gemiddelde slotnotering over de gehele bingoperiode, dan komt de EEX op de hoogste positie met €25,58 per 100 kilo. Daarna volgt de DCA PAT-Index – de gemiddelde prijs van de door Nederlandse fritesfabrieken aangekochte aardappelen – met €24,43. De PotatoNL-notering zit daar met €24,05 net onder.

De Aardappelbingo is doorgaans een goede graadmeter voor het resultaat van de aardappelpools. Waarschijnlijk kunnen zij de bingo dit seizoen wel aftroeven. Is het zwaartepunt van de aardappelverkoop meer naar de tweede helft van het seizoen verschoven, dan heeft dat prijstechnisch positieve gevolgen. Deze flexibiliteit in handelen, die de Aardappelbingo niet heeft, kan in het voordeel van de teler uitpakken.

Wachten op beweging
Zoals eerder genoemd is het huidig verkoopseizoen nog het beste te vergelijken met 2018/19. De explosiviteit en marktwerking die toen te zien was ontbreekt echter dit jaar. Ondanks dat een prijs van €26 echt niet slecht genoemd kan worden hoopt menig aardappelteler waarschijnlijk op meer na een groeiseizoen, vraag en export zoals nu getoond. Wanneer het aprilcontract is geëxpireerd komt er wellicht meer beweging in de termijnmarkt.

Binnenkort worden de bingoballetjes voor oogstjaar 2023 getrokken en start het verkoopseizoen. De koers van het aprilcontract 2024 schommelt tussen de €23 en €24. Dat zorgt voor een relatief hoog prijsniveau waar ook de bingo mee van start kan gaan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden