Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Schouten onthoudt zich van stem over chloorprofam

22 Februari 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

In een Kamerbrief meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat zij zich onthoudt zich van een stem over het middel Chloorprofam (CIPC). Dit terwijl het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) adviseerde om de goedkeuring van het middel niet te verlengen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat ze dit doet om recht te doen aan tegenstrijdige moties. Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) verzochten de minister middels een motie om tegen het voorstel van de Europese Commissie (om het middel te verbieden) te stemmen. Dit ondanks de risicobeoordeling van de European Food Safety Authority (EFSA) en het negatieve advies van het Ctgb.

De Kamerleden betogen dat de stof van een te groot financieel belang is voor de uienteelt en aardappelbewaring. Deze motie werd aangenomen door de Tweede Kamer, waardoor de minister werd gevraagd om niet in te stemmen met een verbod.

Beslissing uitgesteld
Er werd daarentegen onlangs ook een motie van Tjeerd de Groot (D66) aangenomen. Daarin werd minister Schouten gevraagd geen standpunt in te nemen, zolang er geen overeenstemming is tussen de EFSA en het Ctgb.

Vanwege deze tegenstrijdige moties en het ontbreken van studies van de aanvrager, heeft Schouten besloten zich van stemming onthouden. Er zou al in januari gestemd worden over het verbod op het middel, maar dit is uitgesteld tot 22 februari.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Charel 22 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881447/schouten-onthoudt-zich-van-stem-over-chloorprofam]Schouten onthoudt zich van stem over chloorprofam[/url]
Wat heb je nu aan zo'n politiek correcte minister, die aan de leiband loopt van de groene ayatollahs op dat ministerie. We zijn weer het domste mannetje van de klas.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden