Agrifoto

Inside Akkerbouw

Bio-peen zit reguliere peenmarkt in de weg

2 April 2019 - Anne Jan Doorn

De gangbare peenmarkt heeft veel bio-peen te verwerken. Op de markt voor biologische peen is namelijk een overaanbod ontstaan, waardoor de prijs voor bio-peen momenteel gelijk is aan die van gangbare peen. Dat zorgt voor extra spanning op de markt voor gangbare peen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachtingen voor de prijs van biologische peen waren, wegens het droge jaar, hooggespannen. Dit was een van de redenen waarom er een hoge prijs voor af landpeen werd aangehouden. Dit zorgde er vervolgens voor dat de peenconsumptie in bijvoorbeeld Duitsland 20% tot 30% lager lag. Uiteindelijk bleken de opbrengsten echter wel goed te zijn.

Bio-prijs gelijk aan gangbaar
Het bovenstaande zorgt ervoor dat er nu toch te veel bio-peen is. Diverse handelaren melden dat er voor Pasen nog 20.000 ton uit de koelhuizen komt en dat moet allemaal verkocht worden. Daarbovenop komt dat er inmiddels al vroege bio-peen uit Israël op de markt is. Dit maakt dat bio-peen inmiddels aangeboden wordt voor prijzen die overeenkomen met de prijzen voor gangbare peen.

Aangezien de druk op de markt voor gangbare peen al opliep, komt het extra aanbod vanuit de biologische sector zeer ongelegen. Verschillende handelaren geven aan dat wanneer er voor Pasen niet fors meer peen weggaat, er te veel in de koelhuizen blijft zitten. Men verwacht namelijk dat er in april peen vanuit Spanje wordt geleverd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden