Agrifoto

Inside Akkerbouw

Wat gaat het peenareaal in 2019 doen?

26 Maart 2019 - Anne Jan Doorn

De peentelers hebben 2 redelijke seizoenen gehad, en nu rijst de vraag wat het areaal in 2019 gaat doen. De zaadleveranciers en handel geven aan dat er meer vroege peen gezaaid is, maar is dat ook zo?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is over februari veel vroege peen gezaaid en de handelaren geven aan dat er dit jaar waarschijnlijk meer vroege peen zal zijn dan vorig jaar. "Ik denk dat dit vooral te maken heeft met het feit dat er nu al veel gezaaid is, terwijl er doorgaans gespreider gezaaid wordt. Het is dus nog maar de vraag om hoeveel extra hectares het gaat", zo laat Joost Litjens, adviseur bij Bejo Zaden, weten.

Op het laatste moment beslissen
Litjens verwacht dat het areaal gelijk blijft. "De zaadverkopen lopen prima en we verwachten dat het areaal van grove peen en B-peen niet veel zal veranderen. Daarentegen blijft dit onvoorspelbaar, omdat telers op het laatste moment nog kunnen beslissen om peen te zaaien; er kan in mei namelijk ook nog peen gezaaid worden. Een klein aantal telers zal daarbij de markt afwachten."

Daarnaast ziet Litjens dat een steeds groter areaal vanuit Noord-Holland naar Flevoland verschuift. "Dit is overigens al wel een aantal jaar gaande. Ook denken we dat er weinig verandering is in de rassenkeuze. Wel zien we dat er iets meer onderdekteelt is, waarbij de peen laat gezaaid wordt en in de grond bewaard wordt. Het gaat hierbij om een klein areaal, op de lichte gronden."

Lichte stijging?
Ook Frans van der Ploeg, de teeltadviseur bij Hazera, denk dat het areaal peen gelijk blijft, of misschien iets stijgt. "Degenen die peen telen, blijven dit wel doen. Er zijn niet zomaar nieuwe telers te verwachten." Ook vanuit de handel is de verwachting dat er zeker niet minder peen wordt gezaaid; sommigen denken zelfs dat het areaal iets groter gaat zijn dan in de afgelopen jaren. 

Litjens en Van der Ploeg verwachten beiden dat de eerste vroege peen al boven is gekomen. "In het zuidwesten van het land staat de eerste peen er echt al op, met 2 blaadjes. In Flevoland komen ze ook al boven", aldus Litjens. "De opkomst is belangrijk voor het slagen van de teelt, waardoor er goed gelet moet worden op korstvorming. Dit is tot op heden nog niet heel zichtbaar, omdat er weinig felle zon is geweest."

Gespannen markt
De huidige markt heeft een gespannen ondertoon, omdat er behoorlijke voorraden in de koelhuizen liggen. Daarbij speelt ook mee dat er flinke kwaliteitsproblemen zijn, waardoor de handel gemakkelijk aan peen kan komen. Degenen die nog goede bewaarpeen hebben, die tot en met juni bewaard kan worden, kunnen wellicht profiteren. Dit omdat Spanje tegen die tijd grotendeels van de markt verdwenen is.

Daarentegen is de verwachting dat de markt in het komende seizoen niet heel afhankelijk zal zijn van het areaal in Nederland. "Zelfs als er hier 5% meer peen wordt afgezet, dan heeft dat weinig effect op de markt. We verwachten tevens dat Duitsland wil blijven profiteren van het principe 'eigen peen eerst'.", zo zegt Litjens.

Litjens vervolgt: "In België verwachten we wel een min in het areaal. Daar waren afgelopen seizoen veel problemen, want door de droogte konden telers niet beregenen. Ook voor de industrie zal er waarschijnlijk minder peen zijn, omdat de contracten niet altijd even positief ontvangen zijn. Dat kan een klein voordeel voor Nederland opleveren."

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden