Agrifoto

Inside Peen

Peenmarkt stuk rustiger na Pasen

26 April 2019 - Anne Jan Doorn

De peenhandel is na Pasen beduidend rustiger geworden. De handel wordt nu vooral ingevuld door de bewaarders die lang bewaard hebben, en afwachtend zijn met het aanbieden van hun product. Hierdoor laat de DCA-notering Peen een daling zien.

De notering voor B-peen daalt met €3 per 100 kilo tot gemiddeld €28 per 100 kilo. Daarbij zakt vooral de onderkant van de markt, wat neerkomt op een prijs van €22 per 100 kilo. De prijs voor grovere C-peen steeg met €0,75 tot €31,25 per 100 kilo. 

Voorraad wegwerken
Voor veel spoelers was het deze week erg druk, wat vooral te maken heeft met de goede vraag van vorige week. De spoelers draaien op het moment met name op de eigen voorraad en er is nog niet veel aanbod, wel zijn er grote verschillen in de markt te zien. De handelaren die leveren aan de supermarkten merken namelijk dat de vraag naar goede kwaliteit nog altijd redelijk doorloopt.

De handel in mindere kwaliteit, wat onder andere naar Polen gaat, merkt dat de vraag terugloopt. Hoewel de vraag over het algemeen minder is, is er nog wel steeds vraag vanuit landen als Roemenië en Slowakije. Ook Duitsland en België blijven nog steeds kopen.

Nieuw aanbod
Er komt meer aanbod vanuit Spanje, Italië, Israël en Portugal. De regen die afgelopen week in Spanje viel, zorgde er direct voor dat Nederland de gaten mocht gaan opvullen. Wel zit er spanning op de markt. De vraag is hoelang de afnemers Nederlandse peen blijven kopen, en wanneer de nieuwe peen de oude oogst gaat vervangen.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Peen

Telers en spoelers maken zich niet druk

Analyse Peen

Wordt kwaliteit de scherprechter in de peen?

Analyse Peen

Peenmarkt zit tussen servet en tafellaken

Analyse Peen

Vraag naar peen mag nog wel wat aantrekken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden