Agrifoto

Inside Suikerbieten

Dalende suikerprijs nu niet grootste zorg voor teler

2 April 2020 - Jeannet Pennings

Met de teller op ruim 10.000 hectare worden inmiddels in alle regio's bieten gezaaid. Op de lichte gronden gaat dat probleemloos, maar op de zware kleigronden met horten en stoten. Ondertussen hebben de suikerprijzen een flinke daling ingezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zaaiseizoen voor de suikerbieten kende medio maart een natte start, maar moeder natuur heeft daar afgelopen weken snel verandering in gebracht. Dankzij zonnig en droog weer kan er in verschillende regio’s inmiddels volop gezaaid worden. Dit geldt met name voor de lichtere gronden en daar waar geploegd is. Ook de lager gelegen lichte grond wordt met de dag beter bewerkbaar.

Verschillen per regio
Aan het einde van week 13 was gemiddeld in Nederland 12,7% van het bietenareaal ingezaaid, zo meldt Suiker Unie. In de Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Limburg gaat het zaaien duidelijk het vlotst met percentages tot 20%. In West-Brabant (6,8%) en Gelderland en het noordelijke deel van Nederland (rond de 9%) gaat het zaaien minder vlot.

Met name op de zwaardere grond is bieten zaaien momenteel een uitdaging. Op verschillende percelen wordt de grond wel bewerkt, maar wachten telers tot er regen is gevallen. De grond is uitzonderlijk hard en kluitig en droogt snel op, mede door de stevige wind uit het noorden. ‘Zelfs na 3 keer bewerken is het zaaibed amper geschikt’, schrijft Suiker Unie. ‘Voor veel gezaaide percelen zijn de rollen uit de hoek van de schuur gehaald.’

 

Prijsstijging stopt abrupt
Ondertussen brengen de berichten van de internationale suikermarkt de teler weinig verlichting. Hoewel de prijzen de laatste maanden aan een opmars bezig waren, is deze beweging recent abrupt tot stilstand gekomen. Door de coronacrisis is zelfs een scherpe prijsdaling ingezet. Op 23 maart stond de suikerprijs weer op het niveau van oktober 2019, zo meldt het suikercomité van de Europese Commissie. 

En dat terwijl de International Sugar Organization (ISO) verwacht dat seizoen 2019/2020 eindigt met het grootste suikertekort sinds ruim een decennium. Er wordt uitgegaan van een productie van 167 miljoen ton en een consumptie van 176 miljoen ton. Dat zal een tekort van ruim 9 miljoen ton opleveren, waardoor de wereldvoorraad krimpt tot 85 miljoen ton.

Europese prijzen
Tot het ineenstorten van de suikermarkt als gevolg van de wereldwijde coronacrisis, was de suikerkrapte terug te zien in de gemiddelde prijzen in de Europese Unie. Zeker in de landen met een tekort (Zuid-Europa) liepen de prijzen op. Zo werd hier in januari € 445 per ton betaald tegenover €347 in de grootste productielanden (België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Nederland). De sportprijzen lagen tot half februari op een aanzienlijk hoger niveau, maar zijn inmiddels fors gekelderd tot beneden de gerapporteerde prijzen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden