Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Veel percelen te nat, maar eerste suikerbieten gezaaid

19 Maart 2020

Ondanks het risico op nachtvorst, zijn deze week de eerste suikerbieten gezaaid in het zuidoosten van het land. Suiker Unie rekent dit jaar, conform de ambitie van het bedrijf, op een groei van het areaal.

Het zijn vooral de hogere lichte gronden waar deze week de eerste suikerbieten worden gezaaid. Traditioneel zijn de zandgronden in West-Brabant het vroegst. Onderzoekscentrum IRS meldde woensdag dat er onder meer gezaaid wordt in de buurt van Emmen en de Hoeksche Waard. Voor veel gebieden is het echter nog veel te nat. De bodemstructuur is gemiddeld matig. 

Normaal is op deze tijd veel organische mest op zijn plaats gebracht en Betacal uitgereden, nu moet er nog heel veel gebeuren, meldt Suiker Unie. Ook het andere veldwerk heeft een forse achterstand. Met de slechte oogstomstandigheden in 2019 en een winter zonder vorst is de bodemstructuur verre van optimaal. De verwachting is dat de gemiddelde zaaidatum voor de bieten dit jaar aanzienlijk later zal uitkomen dan het meerjarig gemiddelde.

Ruim 4 duizend hectare groei
Volgens Suiker Unie is het gelukt om, ondanks de aangepaste werkwijzen in verband met de coronaproblematiek, de zaaddistributie af te ronden. Op basis van de areaalopgave verwacht Suiker Unie een areaal van 83.500 hectare suikerbieten. Dat betekent een groei ten opzichte van 2019 (79.200 hectare), maar een iets kleiner areaal dan in 2018 (85.200 hectare).

Door de coronacrisis is de prijs op de wereldmarkt van suiker fors in elkaar geklapt de laatste drie weken. In die periode is de prijs met zo'n 8% gedaald.

boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Veel overzaai suikerbieten door korstvorming

Analyse Suiker

Goede verwachtingen voor Braziliaanse suikeroogst

Nieuws Suikerbieten

Overzaai ligt op de loer bij suikerbieten

Analyse Suikerbieten

Bietenteelt in heel Europa minder interessant

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief