Shutterstock

Inside Uien

Zorgen om de kwaliteit van de uien

28 September 2018

Bij alle uientelers vallen de opbrengsten tegen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de stemming op 'vast' uitkomt. Ook de baalprijzen hebben afgelopen week een stap in de goede richting gezet. Echter, het zorgenkindje dit jaar is de kwaliteit van de uien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste uien zijn inmiddels gerooid; naar schatting is 95% van de uien van het land af. Zowel in Nederland als in de rest van Europa valt de opbrengst enorm tegen. Hierdoor is de stemming erg vast. Telers houden de schuren dicht, tenzij handelaren de hoofdprijs bieden.

Echter, de verwerkers en handelaren houden zich rustig op de uienmarkt. Er worden hier en daar partijen aangekocht, maar de voorraden worden vooral laag gehouden.

Baalprijzen omhoog
De export kabbelt de laatste weken wat voort. In de voorgaande 2 weken was het rustig op de exportmarkt, maar voor aankomende week staan er wel 2 boten richting Afrika gepland. De baalprijzen hebben voor bijna alle sorteringen een stapje omhoog gemaakt. Voor de maatsortering 45 tot 65 millimeter worden de uien verkocht voor €30 en voor de sortering 50 tot 70 millimeter is dat soms zelfs €33 tot €34.

De regionale beurzen laten eveneens een vaste markt zien. Op de beurs in Emmeloord komt de notering voor de 60% grove uien uit op €26 tot €32. Op de andere beurzen blijft de notering onveranderd. Eveneens geven beurs Emmeloord en Middenmeer een vaste stemming aan. Dit houdt in dat de vraag groter is dan het aanbod.

Zorgen om kwaliteit
Al met al zijn er veel positieve zaken over de prijsvorming op de markt op te sommen. Het zorgenkindje is echter de kwaliteit. De extreme droogte in combinatie met het veelvuldig beregenen, hebben voor een bijzonder groeiseizoen gezorgd. Zo zijn er verschillende partijen met fusarium en bacterieproblemen.

Bovendien vragen de telers zich af of de antikiemwerking geholpen heeft. De problemen met kieming vallen nu nog mee, maar bij de fijne sortering heerst er de angst dat zich later in het seizoen problemen met kiem kunnen voordoen. Voor telers is het daarom zaak om de kwaliteit van de uien goed in de gaten te houden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden