Shutterstock

Inside Uien

Uienmarkt kruipt uit zijn schulp

2 November 2018

Na een aantal rustige weken lijkt het deze week langzaamaan weer wat drukker te worden op de uienmarkt. Daarbij lopen met name de fijne uien en de uien met een middelsortering goed weg..

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er een groot uientekort is in West-Europa werd deze week nogmaals bevestigd. In Duitsland noteren de voorraadcijfers dit jaar 35% lager dan vorig jaar en de Britse uienopbrengst komt 40% lager uit. Als klap op de vuurpijl maakte het CBS afgelopen week hun voorlopige oogstraming bekend. 

Uit de cijfers van het CBS komt een gemiddelde uienopbrengst van 32 ton per hectare, waarmee de totale bruto-opbrengst voor zaaiuien op 811.392 ton zou moeten uitkomen. Dit is een minderopbrengst van 44%, ten opzichte van vorig jaar.

Meer 'schwung' in de markt
Na een aantal rustige weken lijkt er langzaamaan weer wat 'schwung' in de markt te komen.  Daarbij lopen vooral de fijne uien en uien met een middelsortering goed door. Deze worden veelal naar Afrika geëxporteerd en met een gemiddelde weekexport van 21.000 ton lijken de exporteurs zich niet in te houden; ondanks de grote tekorten. Zolang Afrika aan de markt is, wordt deze bestemming zoveel mogelijk bediend.

De exportmotor liet de voorgaande weken af en toe wat haperingen zien en er werden toen ook minder uien verscheept. Exporteurs en verwerkers blijven echter doordraaien en de verwachting is dat de weekexport boven de 20.000 zal blijven; mits Afrika aan de markt is. Dit zorgt er ook voor dat er veel uien op termijn worden gekocht. Verwerkers en exporteurs willen voldoende uien in handen krijgen om later in het seizoen aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Baalprijzen moeten een stap zetten
De baalprijzen laten geen wijzigingen zien. Voor de 45 tot 65 millimeter wordt in de baal €32 tot €33 betaald en voor de 50 tot 70 millimeter komt die prijs uit op €36 tot €37. De prijzen voor de 60 tot 80 millimeter blijven staan rond de €38. Het verschil in de prijzen tussen de middelsortering en de drielingen is groot. Voor sorteringen onder de 50 millimeter wordt (afhankelijk van de bestemming) €21 tot €24 betaald.

Wanneer de verwerkers (die op termijn uien hebben gekocht) winst willen maken over hun product, dan zal de baalprijs de komende weken wel een stap moeten zetten.

Emmeloord noteert een min
Voor de grove uien is in Emmeloord voor de eerste keer dit seizoen een kleine min genoteerd. Daar waar de prijs vorige week nog uitkwam op €30 tot €35, bleef de top van de notering in Emmeloord deze week steken op €34.

Wanneer alle 3 de regionale beursnoteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt er voor de 0% tot 30% grove uien €19 tot 24 genoteerd. Voor de 30% tot 60% grove uien komt de prijsrange op €24 tot €31 en voor de 60% opwaarts komt de notering uit op €30 tot €35.

Beurs Emmeloord noteert voor het eerst dit seizoen een min voor de grove uien.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden