Inside Uien

Zolang de voorraad strekt is er vraag naar uien

23 November 2018

De uienmarkt beweegt vaak in golfbewegingen. In een drukke periode worden er veel uien gekocht, waarna het weer een aantal weken rustig kan zijn. Op dit moment bevindt de markt zich op zo'n golf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De uienmarkt was voornamelijk vorige week loeiheet en er zijn die week veel partijen door verwerkers verkocht. De goede export en opgelopen baalprijzen zorgen ervoor dat de stemming onder de handel een stuk sterker is geworden.

Om na de jaarwisseling ook nog de beschikking te hebben over uien, zijn (zo goed als) alle verwerkers de afgelopen weken de markt opgegaan om uien te kopen. Hierdoor is er een hectische markt ontstaan, waarbij de verwerkers met man en macht geprobeerd hebben om uien in handen te krijgen.

Is grootste hectiek voorbij?
De uienprijzen wisten hierdoor in korte tijd een grote stap te maken. De grootste hectiek lijkt inmiddels voorbij, maar er worden nog steeds voor forse bedragen uien gekocht. Er wordt daarbij met name handel gedaan op de periode januari en februari.

De vraag is echter wel hoeveel uien er na deze 'golf' nog beschikbaar zijn. Voor veel telers zijn deze hoge prijzen de reden om afscheid te nemen van hun uien. Bovendien weet niemand hoe de extreme omstandigheden tijdens het groeiseizoen gaan uitpakken in de bewaring.

Er zijn deze week ook een aantal boten geladen voor de export richting Afrika. Hierdoor zal er deze week een flink volume geëxporteerd worden. Het meest recente exportcijfer (die van week 44) komt uit op 20.241 ton. Gemiddeld komt de weekexport hiermee uit op 21.658 ton.

Unieke beursnotering
De regionale beurzen hebben deze week, net als de boerenprijzen, flinke stappen gemaakt. De notering in Goes sprong eruit, want deze noteerde voor de 30% tot 60% grove uien maar liefst €35 tot €45. Dit is een plus van €10,50. Het is uniek dat er in 1 week z’n grote plus wordt genoteerd.

Ook de overige noteringen laten fikse stijgingen zien (+€4 tot +€6,50). Als alle noteringen naast elkaar worden gelegd, dan wordt voor de fijnste sortering €25 tot €40 betaald, voor de 30% tot 60% grof €32 tot €45 en voor de 60% grof €37 tot €45.

Wat eveneens bijzonders is aan de noteringen, is dat de notering van gele zaaiuien hoger uitvalt dan de notering voor rode zaaiuien. De vraag naar rode uien is (vanuit de export) een stuk rustiger dan de vraag naar gele uien. Hierdoor hebben de prijzen voor rode uien niet dezelfde sprongen gemaakt als de gele uien.

De noteringen in Goes laten een stijging zien.
Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden