Vlucht uit de euro op komst

EUR/USD zakt op termijn naar 0,95

10 Oktober 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, kan men al voorzichtig concluderen dat 2014 de geschiedenisboeken niet zal ingaan als een goed jaar voor de euro. Na de rustige eerste maanden van dit jaar, waarin de koers van EUR/USD tussen 1,34 en 1,40 bewoog, is de koers sinds mei gedaald naar ca. 1,25. Dat is een daling van ruim 10 procent tegenover de belangrijkste wereldmunt, de dollar, in slechts enkele maanden tijd. Sommige grote banken zien die forse daling echter slechts als het begin van een vrije val van de euro.

De economen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwachten dat de koers van EUR/USD de komende maanden en jaren verder zal dalen en in 2017 zelfs tot 1,00 zal zakken. Die voorspelling vonden hun collega’s bij de Deutsche Bank, een van de grootste valutahandelaren ter wereld, te optimistisch. Economen van Deutsche Bank verwachten namelijk de komende jaren een ongekende kapitaalvlucht uit de eurozone met grote gevolgen voor de waarde van de euro. De koers van EUR/USD zien zijn onder de pariteit zakken, naar 0,95.

1,17

dollar

kostte één euro bij de geboorte ervan in 1999 

Volgens hen zullen beleggers de eurozone massaal de rug toekeren omdat er in de muntunie nauwelijks rendement te halen zal zijn. De lage officiële rente van de Europese Centrale Bank (ECB), die zelf aangeeft die nog een zeer lange tijd op dat lage niveau te houden, in combinatie met een langdurige economische stagnatie zorgen voor lage rendementen.

 

Anders gezegd: beleggers die rendement willen behalen zullen geen andere keuze hebben dan hun geld buiten de eurozone aan het werk te zetten. Dit geldt ook voor Europese banken die sinds kort geld moeten betalen aan de ECB om er geld te stallen.

De belangrijkste reden voor de genoemde daling van EUR/USD sinds mei dit jaar is het feit dat de centrale banken van de eurozone en de Verenigde Staten, de ECB en de Fed, verschillend beleid voeren. Terwijl de ECB de rente ging verlagen en via allerlei andere manieren probeert de markt te overspoelen met euro’s, bouwde de Fed het beleid van kwantitatieve verruiming (het op grote schaal opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties) af en maakt de bank zich op de officiële rente te gaan verhogen. Het ECB-beleid maakte de euro minder aantrekkelijk en het Fed-beleid de dollar juist aantrekkelijker.

Voor de komende jaren lijkt dit ook de belangrijkste factor voor de koers van EUR/USD te blijven. De Fed wil vanaf medio volgend jaar de officiële rente daadwerkelijk gaan verhogen. Tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat de officiële rente van de ECB nog jarenlang op 0,05 procent zal blijven staan.

Economische vooruitzichten in beide spreken ook in het voordeel van de dollar. De Amerikaanse economie groeit en de verwachting is dat die ook in 2015 en 2016 veel harder zal groeien dan de economie van de eurozone. Die laatste probeert juist een nieuwe recessie te voorkomen. Ook dat maakt de dollar aantrekkelijker, zeker ten opzichte van de euro.

Op termijn kan een forse daling van EUR/USD voor een forse stijging van de langetermijnrentes in de eurozone leiden omdat door een zwakke euro de inflatie in de eurozone kan gaan stijgen. Een zwakke euro zorgt ervoor dat alles wat de eurozone invoert, zoals olie, uitgedrukt in euro’s (veel) duurder wordt.

Omdat de ECB de officiële rente pas in een laat stadium lijkt te gaan verhogen, zouden de kortetermijnrentes zoals EURIBOR, juist nog een zeer lange tijd laag blijven. Het gevolg zou een behoorlijk steile rentecurve in de eurozone zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
N.Munsters 30 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10859973/EUR/USD-zakt-op-termijn-naar-0,95-]EUR/USD zakt op termijn naar 0,95[/url]
De kwantitatieve verruiming van de E.C.B. zijn volgens mij een belangrijke oorzaak van de dalende euro (60 milliard per maand) tot 2017 1140 mld. totaal.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden