Duitse economie koelt af

Malaise in eurozone raakt ook Duitsland

15 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Het kon eigenlijk niet uitblijven. Nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs zijn toch al sombere verwachtingen voor de economie van de eurozone verlaagde, kortwiekt nu ook de Duitse regering haar voorspellingen over economische groei in de grootste economie van de muntunie.

De economie van onze oosterburen zal dit jaar niet met de verwachte 1,8 procent maar met 1,2 procent aandikken. Volgend jaar gaat het groeitempo slechts iets omhoog als de groei uitkomt op 1,3 procent. Eerder rekende Berlijn op een groei van 2 procent in 2015.

Behalve geopolitieke ontwikkelingen, zoals spanningen tussen Rusland en de Europese Unie, die voor onzekerheid zorgen, wijst Duitsland vooral de zwakke eurolanden zoals Frankrijk en Italië als verantwoordelijken aan. Die landen weigeren hun economie aan te pakken, iets wat Duitsland jaren geleden wél heeft gedaan, en zorgen daarmee voor aanhoudende economische malaise.

Aan het begin van de eurocrisis merkte de Duitse economie er maar weinig van. Naarmate de economische situatie in de rest van de eurozone verslechterde, kreeg Duitsland er echter meer last van. Waar het de hoop was dat een sterke Duitse economie de andere landen uit het slop zal trekken, gebeurt het omgekeerde: Duitsland zelf wordt omlaag getrokken.

Koopkracht lijkt in Duitsland ook in 2015 te stijgen

Hiermee dreigen de spanningen binnen de eurozone toe te nemen. Duitsland krijgt namelijk hevige kritiek van bijna alle andere eurolanden dat het zich onverantwoord opstelt omdat Berlijn dit jaar evenveel geld wil uitgeven als dat er binnenkomt. Met andere woorden, Duitsland wil dit jaar een begrotingstekort vermijden. Andere eurolanden vinden dat onverantwoord en sporen Duitsland aan zich dieper in de schulden te steken. Dat zou de economie van de eurozone helpen.

De Duitse regering is echter niet van plan toe te geven. Op schulden gebouwde economische groei is volgens Berlijn niet houdbaar en als Duitsland rood gaat staan zal dat niet tot (meer) economische groei in Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland leiden.

Berlijn verwacht dat de werkloosheid komend jaar stabiel zal blijven en dat de lonen in Duitsland met 2,6 (in 2014) en 2,7 procent (in 2015) zullen stijgen. Aangezien de inflatie lager lijkt uit te komen, is dat goed nieuws voor de koopkracht van de Duitse huishoudens en daarmee de binnenlandse vraag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Duitsland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden