Gaan China en de VS mee doen?

Valuta-oorlog in de wereld wordt heviger

19 November 2014 - Edin Mujagic

Japan zit in een recessie, de groei van de Chinese economie koelt af en de eurozone voert een hevige strijd een nieuwe recessie te voorkomen (iets wat in Italië bijvoorbeeld niet is gelukt). Om economische groei aan te jagen kijken vooral Japan en de eurozone naar hun exportsector: die moet beter gaan draaien en zo de hele economie uit het slop trekken.

Wat de export op de korte termijn enorm helpt is uiteraard als de prijzen van goederen die de bedrijven uit de eurozone en Japan verkopen wereldwijd, dalen. Maar een reguliere prijsverlaging doorvoeren knabbelt dan weer aan de winst en dat is ook niet de bedoeling. Gelukkig is er een ander instrument dat de prijzen alleen in andere valuta’s verlaagt: de wisselkoers van de eigen munt.

Hoe zwakker de euro, hoe goedkoper spullen ‘Made in euro zone’ zijn elders op de wereld. Vandaar dat de Europese Centrale Bank (ECB) met zijn beleid in feite de euro zwak probeert te houden en zwakker probeert te maken. De afgelopen maanden is dat uitstekend gelukt, tegenover de Amerikaanse dollar is de euro met circa 9 procent in waarde gedaald. En niet alleen tegenover de dollar. Ook tegenover de Chinese yuan is de euro meer dan 10 procent goedkoper.

Aangezien 15 procent van de Chinese export naar de eurolanden gaat, vindt Peking die daling van de waarde van de euro geen goede zaak, zeker nu de economische groei in China minder hoog is dan voorheen. Valuta-experts van Rabobank International houden er dan ook rekening mee dat China zal proberen de waarde van de eigen munt de komende tijd omlaag te sturen.

Ondertussen gaat Japan gewoon door met zijn kruistocht tegen de waarde van de eigen munt en is het beleid erop gericht de yen zwakker te maken.  De grote afwezige zijn de Verenigde Staten. Althans, voorlopig.

Veel grote economieën willen hun eigen munt verzwakken.

Naarmate de dollar sterker wordt, is het te verwachten dat de Fed zich zal mengen in deze valuta-oorlog die gaande is in de wereld. Een sterke dollar raakt namelijk de Amerikaanse export maar, nog belangrijker voor de Fed, de Amerikaanse centrale bank, dat zou de inflatie in de VS omlaag kunnen drukken en de kans op deflatie vergroten. Dat is iets wat de Fed koste wat kost wil voorkomen.

Concreet houdt dit allemaal in dat het te verwachten is dat het beleid in drie van de vier grootste economieën ter wereld (eurozone, Japan en China) erop gericht zal zijn de waarde van de eigen munt te verlagen met de kanttekening dat met elke cent waarme EUR/USD zakt, de kans dat de Fed zich in de strijd zal mengen, toeneemt.

De kans is groot dat de euro ondanks alles verder zal verzwakken tegenover de dollar. De Amerikaanse economie groeit, die van de eurozone nauwelijks. Dat maakt de dollar aantrekkelijk en de euro juist niet. De Amerikaanse Fed gaat het monetaire beleid verkrappen, wat goed is voor de dollar, terwijl de ECB dat beleid juist verder gaan verruimen (wat slecht is voor de euro). Bovendien trekt de dollar doorgaans aan in tijden van geopolitieke spanningen.

Als de ECB deze oorlog inderdaad wint, dan kunnen landbouwondernemers de komende maanden verdere steun verwachten uit de valutahoek. Maar dat kan ook slecht nieuws zijn, waarover morgen weer in een nieuwe valutamarktanalyse hier op Boerenbusiness.nl

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden