Groei totale veestapel

Fosfaatproductie door het Europese plafond heen

11 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Voor het eerst in vijf jaar tijd breekt de mestproductie in Nederland door het door Europa vastgestelde plafond heen. CBS becijferde dat doordat de complete Nederlandse veestapel gegroeid is de fosfaatproductie uitkomt op 176,3 miljoen kg. 

Nederland telt meer koeien, varkens en pluimvee en dit heeft zijn weerslag op de productie van mest. Die laat namelijk in een gelijk tempo een stijging zien, waardoor de fosfaatproductie kan uitkomen op 176,3 miljoen kg fosfaat. Daarmee wordt de door Europa opgelegde grens aan stukken geslagen. Die stelt namelijk dat de productie niet de 172,9 miljoen kg fosfaat mag overtreffen. 

176,3

miljoen 

kg fosfaat produceert Nederlandse veehouderij

In vergelijking met 2014 nam de fosfaatproductie met 4,6 miljoen kg toe. Niet duidelijk is het hoeveel van de mest verwerkt is. De stijging van de productie komt niet als een verrassing. Over 2014 realiseerden melkveehouders al een ferme stijging, waardoor de grens in zicht kwam. Nu Nederland ook nog eens meer varkens en pluimvee telt is een overschrijding een feit. 

In de melkveehouderij nam de fosfaatproductie over 2015 met 2,8 miljoen kg toe. Dit als gevolg van 50 duizend stuks extra melkkoeien en 38 duizend stuks vrouwelijk jongvee. Het aantal vleesvarkens groeide daarnaast met 150 duizend stuks tot 12,6 miljoen dieren, wat resulteerde in 0,7 miljoen kg extra fosfaat. Tel daar ten slotte de 1 miljoen extra legkippen en 2 miljoen extra vleeskuikens bij op die er over 2015 bijkwamen en het is duidelijk waar de stijging in de mestproductie vandaan komt. 

Het zal niet verbazen dat de grootste volumes mest per hectare in Brabant en Limburg geproduceerd worden. Hier vindt de meeste intensieve veehouderij plaats en het zijn ook de enige provincies waar pluimvee en varkens meer mest produceren dan koeien. Grondgebonden melkveehouderij helpt om in Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland de productie van mest per hectare te drukken. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Oerlemans 11 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkvee/artikel/10867605/Fosfaatproductie-door-het-Europese-plafond-heen-]Fosfaatproductie door het Europese plafond heen[/url]
Alle cijfers hebben ze paraat behalve hoeveel mest er verwerkt en geexporteertd is en hoeveel fosfaat en stikstof er daadwerkelijk op het land terecht komt t.o.v. enkele jaren terug.

Dit is uiteraard ook niet zo interessant, oplossingen zijn niet zo interessant problemen wel !!!!
dirk 11 Januari 2016
Dit wil niet zeggen dat het milieu meer belast wordt.
Laten we het doel van de wetgeving niet uit het oog verliezen
Zolang er voldoende mest berwerkt / geexporteerd wordt is een stijging van de fosfaatproduktie geen enkrl probleem
Jacob 11 Januari 2016
Oerlemans heeft groot gelijk
Verwerkte of geexporteerde mest wordt niet in mindering gebracht
De politiek zit de boel gewoon weer te belazeren en dan maar dreigen met de derogatie en Brussel
Abonnee
erik 11 Januari 2016
ik ben akkerbouwer en neem maximaal dierlijke( vaste) mest af.
Al mijn fosfaat komt uit die mest.
Laat de veroorzakers van deze problemen
( groeiende melkveestapel? )het eerst maar oplossen, de afspraken waren toch redelijk duidelijk.
En als de melkprijs te laag is dan zoeken jullie Brussel toch ook op?
Keuterboer 11 Januari 2016
Nou Erik dat is juist het probleem de overheid riep wel we gaan voor grondgebonden veehouderij maar gaf ondertussen wel vergunningen voor (mega) of grote nieuwe stallen. De wet AMvB grondgebonden groei had 2 jaar geleden al ingevoerd moeten worden en veel strakker dan die nu is dan was het nooit zo ver gekomen. Maar voor jou een mooie extra inkomsten bron die mest die je ontvangt gaat zo zo steeds meer geld op leveren.
Abonnee
erik 11 Januari 2016
Het gaat mij ondertussen niet meer om of en hoeveel geld ik toe krijg, het gaat ook om verantwoorde bemesting. En juist dat laatste is sinds de invoering van het DEROGATIEMONSTER ver te zoeken in de akkerbouw.
Dat een aantal (extreme) groeiers nu even moeten schakelen vindt ik dus niet zo erg, want akkerbouwmatig lopen we al jaren te puzzelen.
We zouden veel samen kunnen doen, maar ik weet niet of we elkaar dat (nog wel ) gunnen.
Ik neem trouwens alleen pluimveemest af.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden