ChemChina rond overname af

Syngenta accepteert bod van 39 miljard euro

5 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het Zwitserse Syngenta wordt definitief overgenomen door het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Beide bedrijven hebben een akkoord bereikt over het bod van ruim 39 miljard euro, zo meldt Agrimoney.

CHemChina nam in 2015 al bandenproducent Pirelli over

De belangstelling voor Syngenta komt niet uit de lucht vallen. Ook vorig jaar waren er al overnamegeruchten. Destijd zijn er gesprekken gevoerd met het Amerikaanse Monsanto, maar deze gesprekken zijn op niets uitgelopen. In een persverklaring laat Syngenta weten dat de gesprekken met ChemChina constructief en coöperatief zijn verlopen. De nieuwe eigenaar van Syngenta is geen vreemde in Europa. Het bedrijf nam vorig jaar de Italiaanse bandenproducent Pirelli over.

De Chinezen krijgen grote invloed in het bedrijf. Zo wordt de topman van ChemChina de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen en daar blijft het niet bij. Van de tien zetels die in de raad beschikbaar zijn, worden er vier door de Chinezen ingenomen. Toch blijft de originele Syngenta cultuur behouden. ‘Syngenta blijft Syngenta’, aldus Michel Demaré, de huidige bestuursvoorzitter van Syngenta.

Naar verwachting komt de deal eind 2016 definitief tot stand, wanneer de overname is beoordeeld door de betrokken mededingingsautoriteiten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

syngenta
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden