Blijkt uit rapport WUR

Schade fipronil loopt op tot 33 miljoen euro

24 Augustus 2017 - Bart-Jan van Zandwijk - 1 reactie

De schade, veroorzaakt door de fipronilcrisis, wordt tot nu toe geschat op €33 miljoen. Dat meldt Wageningen Economic Research in op 23 augustus in het rapport: 'Eerste indicatie economische gevolgen fipronil-affaire voor de pluimveesector'. 

De pluimveesector schatte de schade zelf in op €50 miljoen. Daarmee lijkt de tot nu toe geschatte schade dus lager, maar die zal nog stijgen door veel vervolgschade. Een voorbeeld daarvan is imagoschade en schade bij omliggende bedrijven in de keten, zoals eierpakstations en vermeerderingsbedrijven. 

33

miljoen

euro is de geschatte schade

De totale schade wordt in totaal geschat op €33 miljoen. Voor een bedrijf, ter grootte van 1 volwaardige arbeidskracht, loopt de schade al gauw op van €80.000 tot €320.000 per bedrijf. Daarom is de schade zeer wisselend per bedrijf.  

Schade door blokkade: €16 miljoen
Deze kosten zijn redelijk goed in te schatten. Er zijn ongeveer 200 bedrijven waarbij fipronil is gebruikt. De schade van het blokkeren van deze bedrijven, waar eieren vernietigd moesten worden, wordt geschat op €16 miljoen. De schade varieert daarbij van €1 tot €2 per hen. Bij biologische bedrijven ligt dat getal iets hoger en gaat het om €3 per hen. Echter, die bedragen geven slechts een indicatie van de daadwerkelijke schade. 

Schade door ruimen of ruien: €17 miljoen
Daarnaast leidt de sector schade door de te nemen maatregelen, zoals ruien of ruimen. Ieder bedrijf krijgt daarin een keuze. Voor deze bedrijven wordt de schade geschat op €17 miljoen. Dat is dan onderverdeeld in €9 miljoen voor het ruimen en €8 miljoen voor het ruien. 

Voor de blokkade en het ruimen van de dieren zijn de kosten geschat op €4,50 tot €11,50 per hen, bij een leeftijd van 60 weken. Zijn de dieren jonger, dan liggen de kosten hoger. Voor de blokkade en het ruien van de hennen zijn de kosten ongeveer €2,50 tot €6 per hen. Dit is tevens afhankelijk van het houderijsysteem. 

Imagoschade: onbekend
Ook spreekt men nog over imagoschade. Die kan zeer groot zijn, omdat 60% tot 65% van de Nederlandse eieren wordt geëxporteerd. De schade aan de overige ketens in de sector kan nog niet worden berekend. Het gaat hier dan om boerderijen, eierpakstations en vermeerderingsbedrijven. De bedrijven lijden ook schade door het verstoren van de aan- en afvoerstromen. 

Tweede giftige stof aangetroffen

Op woensdag 16 augustus is afgesproken dat er een maand later een actualisatie volgt van de dan beschikbare gegevens. 

Amitraz aangetroffen
Naast fipronil is nu ook een tweede giftige stof aangetroffen in het bestrijdingsmiddel tegen bloedluizen. Het gaat om de stof amitraz. Momenteel zou dat middel gebruikt zijn bij 7 bedrijven, waaronder 5 pluimveebedrijven, 1 kalverbedrijf en 1 gemend bedrijf met kalveren en pluimvee.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Marc van der Lee 25 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/rss/algemeen/artikel/10875660/schade-fipronil-loopt-op-tot-33-miljoen-euro][/url]
Natuurlijk lijden ondernemers schade. Dat zijn de harde €€€.
"Ook spreekt men nog over imagoschade". Alsof dat bijzaak is. Met een exportaandeel van 2/3 weet de Nederlandse eiersector waar ze voor staan: ze mogen met de pet in de hand hun klanten en belangrijker nog hun vertrouwen zien terug te winnen. Andere aanbieders hebben posities overgenomen en doen hun uiterste best die nieuwe klanten te behouden. De echte rekening moet nog worden opgemaakt...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden