Inside: Voermarkt

Alleen prijs van stro stijgt in fouragehandel

29 Augustus 2017 - Erik Colenbrander

Langzaam stijgt de prijs van stro, zoals de laatste jaren gebruikelijk is. Vooral de vraag vanuit Duitsland neemt toe. Daarentegen zakt de grasprijs weg. Dat is het gevolg van een overvloedig aanbod.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van stro loopt op. Voor tarwestro uit de opslag wordt tot €100 per ton betaald. De gemiddelde prijs voor grote balen tarwestro schommelt rond de €85 per ton, afhankelijk van de regio.

Noord-Nederland heeft baat bij vraag uit Duitsland

Veel vraag vanuit Duitsland
In het noorden van Nederland wordt de prijs omhoog gestuwd door de vraag vanuit Duitsland. Echter, ondanks de hevige neerslag wordt er ook in Duitsland vooralsnog niet meer dan €100 per ton betaald. 

Dit komt ook omdat er vanuit Frankrijk voldoende aanbod is van goede stro. Ook in Denemarken verloopt de oogst goed, ondanks het wisselvallige weer in augustus. De kilo-opbrengst in Nederland valt soms wel wat tegen, dit door plaatselijke droogte. Ook drukt de trend om extra organische stof (OS) aan de bodem toe te voegen door stro te verhakselen, het aanbod. 

Suikerbietencampagne van start
Over het algemeen verloopt het groeiseizoen dit jaar voorspoedig. Dat leidt tot een ruim aanbod van akkerbouwgewassen en daarmee verwante bijproducten. Zelfs de aardappeloogst pakt goed uit, ondanks dat in juni het tegendeel nog dreigde.

Op 11 september begint de suikerbietencampagne. Dat is eerder dan normaal, omdat er een overvloedige oogst wordt verwacht. Echter, veel druk op de prijs zal de overvloedige oogst niet hebben. Aangezien de meeste aardappelreststromen en perspulp contractueel is vastgelegd.

Voor gras op stam wordt bijna niets meer betaald

Het overvloedige oogstjaar leidt er wel toe dat er voor gras op stam vrijwel niets wordt betaald. Hooguit de kosten van de voederwinning worden de komende tijd nog vergoed. Uiteraard heeft dit ook een prijsdrukkend effect op graszaadhooi en weidehooi.

Overvloedige oogst
Maïstelers worden voorgehouden hoger te hakselen, zodat de voederwaarde stijgt en er extra OS achterblijft. De laatste kilo-opbrengst is, gezien de overvloedige oogstverwachting en het ruime aandeel gras, niet meer zo van belang. Ongetwijfeld zal een overvloedige oogst van snijmaïs ook leiden tot een hoger aanbod van MKS en CCM op de zandgronden in Zuid-en Oost-Nederland.

Echter, dat vergt aanpassingen van de oogstmachinerie. De keus voor snijmaïs of een droger product kan pas worden gemaakt als het oogstmoment in de eerste weken van september dichterbij komt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden