Onderzoek Eurofins Agro

Vaste mest cruciaal voor OS-gehalte bodem

25 Augustus 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Door gebruik te maken van 7 decennia aan data heeft onderzoeksbureau Eurofins Agro een analyse kunnen maken van het verloop van de gehaltes organische stof op percelen in Zeeland. Eén van de conclusies is dat het OS-gehalte is te verhogen door zuinig met de bodem om te springen en veel organische mest in gebruiken.

Meerdere studies zijn in de afgelopen jaren uitgevoerd over het verloop van organische stof (OS) in de bodem. De praktijk en het beleid hebben bij de conclusies kanttekeningen geplaatst. Zo zijn er vragen over de verschillen op perceelsniveau, de periode en het effect van maatregelen die worden genomen voor de bodemvruchtbaarheid.

Eurofins heeft Aeres Hogeschool student Christiaan Maljaars daarom onderzoek laten doen naar grondonderzoeken van 1950 tot nu. Daarnaast zijn 9 akkerbouwers geïnterviewd over hun werkwijze en het effect daarvan op het gehalte OS in de bodem. Het gaat in alle gevallen om percelen kleigrond in Zeeland.

29

percelen

van de 160 zagen significant hoger gehalte-OS

Meer steigers dan dalers
Van 160 Zeeuwse percelen heeft Eurofins gegevens, die in sommige gevallen teruglopen tot 1950. Uit de analyse van Maljaars blijkt dat de verschillen in het OS-gehalte soms groot zijn. Op 29 percelen is het gehalte fors toegenomen. Op 44 percelen daalde het gehalte. Omdat de stijging gemiddeld groter is dan de daling, is over de gehele linie een gemiddeld gehalte merkbaar.

Gegevens wijzen uit dat, sinds 1950, sommige percelen in het gehalte OS zijn gedaald van 1,8% naar 1,4%. Ook zijn er percelen die van 1,6% naar 2,3% stegen. Het gemiddelde gehalte OS bedraagt 2,2%. Op een meerderheid van 87 percelen bleef het gehalte ongeveer gelijk.

Vaste mest heeft grootste waarde
Uit de interviews blijkt dat akkerbouwers, die bewust omgaan met OS, dit terug kunnen relateren naar de onderzoeken. De aanvoer van effectieve organische stof, in de vorm van vaste mest en compost, is de beslissende factor. Het bouwplan en de grondbewerking hebben minder effect op de OS-balans, concludeert Eurofins.

Het huidige mestbeleid werkt negatief voor het OS-gehalte

Akkerbouwers die te maken hebben met dalende gehaltes OS zijn zich hier over het algemeen bewust van, maar dragen het huidige mestbeleid aan als argument dat zij het tij niet kunnen keren met organische meststoffen.

Aanvoer noodzakelijk
In het onderzoek concludeert Maljaars dat het werken met een OS-balans de basis vormt voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. Als de aanvoer gelijk is aan de afvoer blijft de balans op peil. Vooral vaste mest en compost werken hierop positief. Het is daarom van groot belang om deze aanvoer te kunnen blijven realiseren.

Eurofins wil vervolgonderzoeken in andere provincies om in heel Nederland een beeld te kunnen vormen over het verloop van de OS-gehaltes in de bodem.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Walter Jonkers 4 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10875678/vaste-mest-cruciaal-voor-os-gehalte-bodem][/url]
Hallo,

Ik ben werkzaam als bodembeleidsmedewerker bij de provincie Zeeland. Duurzaam bodemgebruik in de agrarische sector is één van de speerpunten van ons agrarisch beleid. Recentelijk hebben we door Alterra Wageningen en Louis Bolk een onderzoek naar effecten van verschillende meststoffen op organisch stofgehalte en bodembiodiversiteit laten uitvoeren. Als is de conclusies van jullie onderzoek zo zie komt dit goed overeen met de conclusies van ons onderzoek. Is het mogelijk dat ik jullie rapport ontvang. Uiteraard kan ik jullie ons rapport ook leveren.

met vriendelijke groeten,

Walter Jonkers
provincie Zeeland
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden