Waarschijnlijk milde variant

Vogelgriep duikt op in Zeeland

13 Oktober 2017 - Wouter Baan

Op een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland, gemeente Tholen, is vogelgriep geconstateerd. Waarschijnlijk gaat het om het milde H5-virus.

De 42.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd. De ruiming betreft alleen het getroffen bedrijf, omdat in een straal van 5 kilometer geen andere pluimveebedrijven zitten.

Vervoersverbod in omgeving 

Minister Kamp van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod ingesteld voor 1 kilometer rondom het bedrijf. Het H5-virus kan zich ontwikkelen tot een zeer besmettelijke, voor pluimvee zelfs dodelijke, variant. Volgens Europese verordening is het daarom verplicht om het bedrijf te ruimen.

Grote uitbraak eind 2016
Eind vorig jaar werden meerdere bedrijven in Flevoland en Friesland getroffen door vogelgriep. Daarop volgde in heel Nederland een ophokplicht die in april weer werd ingetrokken. Afgelopen mei werd in de provincie Utrecht vogelgriep geconstateerd bij wilde ganzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden