Nieuws GLB-budget

'Budget voor GLB moet gelijk blijven'

3 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

"Het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet gelijk blijven", aldus Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Echter, de reacties op het nieuwe GLB-budget, dat met 5% gekort wordt, zijn zeer verdeeld. Politici en belangenbehartigers zien zowel bedreigingen als kansen.

Uit de meerjarenbegroting van de Europese Unie (EU) blijkt dat het GLB-budget voor de landbouwsector gekort gaat worden tot €365 miljard. Het is een opvallend besluit, omdat het totale budget met €300 miljard verhoogd wordt. De EU wil met name dat de steun aan de grotere landbouwbedrijven gekort wordt.

'Het is luie politiek'
Europarlementariër Jan Huitema (VVD) ziet een kans in het lagere budget. "Door de bezuinigingen op het budget voor de landbouwsector wordt de urgentie gevoeld om de concurrentiepositie van de Europese boer met een modern landbouwbeleid te versterken. Dat is een kans voor de Nederlandse landbouwsector."

"Wees eens eerlijk; wordt met directe inkomenssteun de concurrentiepositief van de Europese landbouwsector verbeterd? Het geven van inkomenssteun aan boeren klinkt geweldig, maar is in feite luie politiek. Het is een kortetermijnoplossing, waarbij met name de landen die achterlopen op Nederland (qua landbouw) baat hebben", aldus Huitema.

Huitema vervolgt: "Juist de Nederlandse boeren hebben volop geïnvesteerd om hun concurrentiepositie te verbeteren. Zij zijn daardoor veel beter in staat om hun inkomen uit de markt te halen, vergeleken met andere boeren. Het nieuwe beleid moet dat juist belonen."

Concurrentiepositie van de Nederlandse boeren is sterk

Prioriteit geven aan voedsel
Schreijer-Pierik is een andere mening toegedaan. "Ik ben van mening dat het GLB-budget gelijk moet blijven." Daarbij eist zij een evenwichtigere begroting, waarin duidelijk blijkt dat de EU hoge prioriteit geeft aan de eigen voedselvoorziening. "Om veiligheidsredenen zou Europa nooit afhankelijk moeten worden van de goede wil van niet-Europese landen wanneer het gaat om onze dagelijkse boterham."

"Onze voeding is te belangrijk om over te laten aan de grillen van de vrije markt", aldus Schreijer-Pierik. Ook schrijft ze in een column in het AD dat het GLB de Nederlander maar €0,33 per dag kost. Ter vergelijking: voor de gezondheidszorg betaalt de Nederlander €15 per dag.

Wisselgeld voor brexit
Volgens Schreijer-Pierik bepaalt het GLB of de Europese landbouwsector, en dus ook de Nederlandse boeren, kunnen concurreren met landbouwers elders ter wereld. "Ik roep premier Rutte op om bij de komende onderhandelingen van onze boeren en tuinders geen weerloos wisselgeld te maken voor de gevolgen van de brexit."

Volgens Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, wringt de korting met het landbouwbudget. "Een lager budget zal niet bijdragen, en kan zelfs ontmoedigend werken, aan het hogere ambitieniveau." LTO Nederland vindt dat het GLB-budget minimaal in stand moet blijven, zeker in pijler 1.

Geen jonge boeren
Ook Iris Bouwers, bestuurslid van het NAJK, is teleurgesteld in het voorstel: "Jonge boeren zijn de toekomst van de sector, maar er wordt niet over hen gesproken. Een consistent budget is voor hen juist nodig. Zij willen bijdragen aan duurzame landbouw, maar worden daarin nu belemmerd." Volgens Bouwers willen jonge boeren het liefst betaald worden uit de markt, maar aangezien dat op dit moment niet gebeurd, is de extra steun nodig.

Volgens Eurocommissaris Phil Hogan is de Europese begroting wel eerlijk. "Als de lidstaten de mogelijkheden goed gebruiken, dan krijgen kleine bedrijven en gezinsbedrijven vrijwel niets minder." De Europese landbouworganisatie Copa Cogeca is het daarentegen niet eens met het voorstel. De organisatie vindt dat er een goed budget nodig is om de uitdagingen in de landbouwsector aan te kunnen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Britse boer 'braakt' liever dan dat hij teelt

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Interview Johan Mostert

'LNV zet mestmarkt klem en saneert veehouderij'

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Toezeggen lukte wel in het GLB, betalen wordt lastig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden