Nieuws Fipronilrapport

'Te weinig oog voor voedselveiligheid'

25 Juni 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

"Niet alleen de eiersector, maar ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de betrokken ministeries hebben te weinig oog gehad voor de voedselveiligheid ten tijde van de fipronil-affaire", zo staat in het rapport over de fipronil-affaire.

Uit het rapport blijkt tevens dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Tweede Kamer vorig jaar onvolledig geïnformeerd hebben en een vertekend beeld van de situatie hebben gegeven.

De hoofdverantwoordelijke
In het rapport van de commissie Sorgdrager wordt het bedrijf Chickfriend als de hoofdverantwoordelijke voor het schandaal gezien. Het bedrijf gebruikte fipronil bij zo'n 360 bedrijven. Echter, daarbij meldt de commissie wel dat alle betrokken partijen de mogelijkheden misten om een crisis te vermijden. "Het stelsel dat de voedselveiligheid moet borgen, blijkt dan ook niet te werken."

Daarbij blijkt dat de pluimveesector haar economische belangen vooropstelde, waar de voedselveiligheid voorop had moeten staan. Er werd dan ook niet voldoende gecontroleerd op verboden stoffen. "Ook reageerde de NVWA niet voldoende op 3 signalen (eind 2016 en begin 2017) over het gebruik van fipronil. Hierdoor kon Chickfriend gebruik blijven maken van het middel", zo staat in het rapport. Ook bleek de toezichthouder niet voorbereid op een voedselcrisis.

De commissie stelt verder dat de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken de impact van de fipronil-affaire onderschat hebben. De commissie wijst erop dat in de eerste brief van Schippers en Van Dam niet werd gemeld dat er waarschuwingen bij de NVWA waren binnengekomen.

Fipronil-affaire
In de zomer van 2017 kwam naar buiten dat er mogelijk fipronil in Nederlandse eieren zou zijn verwerkt. Dit leidde ertoe dat bijna 3,6 miljoen dieren werden gedood. LTO Nederland schat de schade voor de sector op €100 miljoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Joop 25 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879024/te-weinig-oog-voor-voedselveiligheid][/url]
Hoe het ook is met dank aan de getroffen bedrijven hebben de niet getroffen bedrijven een zeer goed jaar gehad.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden