Ook geld voor management

Weer geld voor bouw duurzame koeienstal

17 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

In 2030 moet een daling van de ammoniakemissie van 10 kton zij gerealiseerd. Om de sector een duw in de rug te geven komen er deze zomer weer diverse potjes met geld om onderzoek te kunnen doen en het daadwerkelijk toepassen van maatregelen te ondersteunen, zo blijkt uit een brief van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, aan de Tweede Kamer.

Hoewel er nog veel moet gebeuren voor de programmatische aanpak stikstof (PAS) op papier staat gaan de ontwikkelingen rondom het terugdringen van de uitstoot van ammoniak in volle vaart door. Half december hoopt Dijksma een akkoord te hebben van de provincies over het PAS-akkoord.

Bij de terugdringing van ammoniak komt een grote opdracht op het bord van de melkveehouders terecht. LTO heeft Dijksma al verzekerd er alle vertrouwen in te hebben dat het ammoniakdoel gehaald gaat worden.

Wel worden de ammoniakdoelen over een iets andere boeg gegooid dan eerder de bedoeling was. "Een groter deel van de daling zal daarbij worden gerealiseerd met behulp van voer- en managementmaatregelen in de melkveehouderij welke bij voorkeur worden geborgd door de keten. Dit betekent dat een kleiner deel hoeft te worden bijgedragen vanuit mestaanwending."

Dijksma wacht echter niet af tot de PAS op papier staat maar stelt nu al geld uit de PAS-middelen beschikbaar via enkele regelingen. "Met deze regelingen wil ik bijdragen aan het vergroten van kennis over de mogelijkheden om de uitstoot van ammoniak te verminderen, het stimuleren van innovatie en het stimuleren van het daadwerkelijk toepassen van de maatregelen".

Voor de zomer wil Dijksma de regeling voor Small Business Innovation Research (SBIR) openstellen. Deze geeft geld voor het ontwikkelen van voer- en managementmaatregelen en voor het uitrijden van mest. Daarnaast wordt van de zomer ook weer geld gegeven voor integraal duurzame stallen in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. 

In het najaar volgen nog subsidies voor meetprogramma"s, beroepsopleidingen, voorlichting en grote praktijknetwerken. Voor alles samen staat een bedrag van 16 miljoen euro beschikbaar. Dijksma geeft ook al aan volgend jaar opnieuw subsidie te verstrekken voor dezelfde onderwerpen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden