Drones, Twitter en apps

Top 5 tech trends 2014

24 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het einde van een jaar staat garant voor lijstjes. Zo ook een lijstje met de tech trends waarvan wij in 2014 veel verwachten. Sommige onderwerpen zijn misschien beter haalbaar dan andere maar allemaal zullen ze in 2014 veel aandacht krijgen. Wanneer dat zo is, zullen wij erbij aanwezig zijn.

5. Twitter

Het aantal agrarisch ondernemers op Twitter is in 2013 enorm toegenomen. Waren het in 2012 nog vooral de voorlopers met een smartphone en sociaal media netwerk, afgelopen jaar zagen we steeds meer boeren, loonbedrijven, mechanisatiebedrijven en dergelijke op Twitter verschijnen. Volgens sommige kenners is Twitter alweer over zijn hoogtepunt heen maar in de landbouw lijkt dat mee te vallen. Aankomend jaar zullen waarschijnlijk nog veel meer ‘boeren’ zich aanmelden om met collega’s te discussiëren. Dat de berichtenservice veel meer is dan een plek om neer te zetten wat je gister hebt gegeten, daar zijn de meeste ondernemers nu wel achter. Afgelopen jaar werden zelfs al de eerste Twitter barbecues georganiseerd en worden onderling ervaringen uitgewisseld. Wel zijn we benieuwd wat Twitter gaat ondernemen om hun applicatie ook in 2014 interessant gaat houden.

4. Apps
Nu bijna iedere ondernemer met een smartphone rondloopt zien we ook dat de markt voor agrarische apps explosief toeneemt. Aan de ene kant van bedrijven die graag een applicatie willen ontwikkelen omdat het in de mode is en aan de andere kant omdat het ook echt nuttig is. Bedrijven als Lely lanceerde afgelopen jaar al ingewikkelde systemen om apps op het agrarisch bedrijf te gebruiken. Aankomend jaar zullen we hier nog veel meer van terug gaan zien. Bijvoorbeeld met een app om machines en trekkers aan te sturen, zoals Väderstad al heeft aangekondigd. Internet in het buitengebied blijft wel een bottleneck voor dergelijke oplossingen. Dit groeit duidelijk niet mee met de wensen van de ondernemer en dat is een doorn in het oog. Ondertussen zal Boerenbusiness je maandelijks op de hoogte houden van het laatste app nieuws via het app journaal. Niet missen dus!

3. Remote sensing
Waren we enkele jaren terug nog onder de indruk van wat Google en satelliet beelden. Vandaag de dag wordt bijna iedere akker nauwkeurig in beeld gebracht. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat percelen gemakkelijker en vooral goedkoper kunnen worden bevlogen (zie ook trend nummer 1). De koppeling tussen data verzameling en verwerking blijft een heikel punt waar we aankomend jaar hopelijk veel meer van terug gaan zien. Er is nog veel onderzoek nodig om ons te kunnen vertellen waar nu precies meer of minder bemest of gespoten moet worden.

2. Precisiebemesting
De nieuwe mestwetgeving zorgt ervoor dat we nog preciezer en gerichter moeten gaan bemesten. Dit jaar, en ook in voorgaande jaren, zien we dat precisiebemesting en mestscheiding meer en meer in opkomst komen. Met de komst van nieuwe elektronische systemen kunnen we bepalen op welke vierkante meter grond hoeveel product wordt geoogst en hoeveel meststoffen vervolgens gebruikt mogen worden. Nieuwe techniek maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om actuele gehaltes in drijfmest te meten en zo de afgifte aan te passen. Gekoppeld aan Isobus, GPS en een extern management systeem kunnen zo alle gegevens exact worden bijgehouden.

1. Drones
Tech trend nummer 1 is er misschien een die vooralsnog een ver van je bed show blijft. Toch zijn alle geleerde het erover eens dat drones (UAV’s) ons leven zullen gaan veranderen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat in het jaar 2050 90 procent van alle drones zullen worden ingezet voor de agrarische industrie. De mogelijkheden zijn namelijk enorm van deze autonoom vliegende helikopters of vliegtuigjes. Zo zei Claas-directeur Theo Freye al dat de Duitse machinefabrikant ook in de drone markt wil duiken. Hun impact op de wereld van remote sensing is groot geweest. Voor relatief weinig kosten kunnen gedetailleerde beelden worden gemaakt. Door externe leveranciers maar ook door de ondernemer zelf. Om dit systeem echt toegankelijk te maken zal de wetgeving hiervoor wel moeten worden aangepast. Nu is deze nog zeer complex en kost het veel geld. Voor boven iedere trekker een UAV zal vliegen zijn we waarschijnlijk wel een aantal jaren verder maar in 2014 zullen we dit woord nog veel gaan horen.

En dan is er natuurlijk ook nog het vraagstuk van de bodemdruk. Dat hoor niet helemaal thuis in de ‘high tech’ maar het is ongetwijfeld een trend voor 2014. Zag je tien jaar geleden op een gemiddelde velddag mensen alleen met elkaar praten. Tegenwoordig worden overal profielkuilen gegraven om de doorworteling te beoordelen en storende lagen te vinden. Machines zijn de afgelopen zestig jaar alleen maar groter, breder en dus zwaarder geworden. Al dat gewicht eist zijn tol van de bodem en het keerpunt lijkt enigszins te zijn bereikt. Zo kiezen sommige bedrijven ervoor om juist weer kleinere machines in te gaan zetten. Ook wordt er kritisch gekeken naar het gebruik van trekkers en machines. Moeten ze bijvoorbeeld uitgerust worden met een rupsonderstel? Wellicht dat de eerdergenoemde techniek van drones ook de bodemverdichting kan verminderen door bepaalde taken als spuiten via de lucht uit te voeren. Eén ding is zeker. De trend is gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden