Countus Akkerbouw Index

Akkerbouwindex ontsnapt niet aan berenmarkt

18 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Beurshandelaren zouden bij een blik op de Akkerbouwindex over de laatste 12 maanden spreken van een berenmarkt. De trend is neerwaarts, met soms een oprisping. In juli is de stand alweer lager dan de vorige dip in mei. Alle hoofdgewassen zakten afgelopen maand verder in waarde, maar uien ondergingen de grootste terugval. 

De koersindexcijfers stemmen niet vrolijk. De eerste helft van juli dook de index onder de voorlaatste laagste stand in week 23 toen deze op 90.3 punten uitkwam. In juni krabbelde de index wat op, maar de markt wist de weg naar boven toch niet aan te houden en kwam onderweg weer dalende koersen tegen met als voorlopig dieptepunt de laatste week van juli; in week 31 was de stand 85.2 punten. 

Aan de inzinking van 3.7 punten gingen wekelijkse dalingen vooraf tot aan 9.2 punten. Pootgoed daalde een euro en kwam op 31 euro, dus dat is niet de boosdoener. De graanprijs moest meer inleveren. Tweede helft juli was deze zo’n 4 euro gezakt tot 15,50 euro. Ook de consumptieaardappelen schreven geschiedenis; de prijs dook onder de tien euro. Dat ging rap; tussen de eerste week van juli en de laatste zit een prijsverschil van ruim 2 euro per 100 kg. 

Grootste aderlating deze maand zijn de uien. De nieuwe oogst begon in juli voortvarend met een gemiddelde notering van 17,50 euro. Een week later ging er 2 euro vanaf, weer een week later verloor de prijs nog eens bijna 5 euro en het dieptepunt komt in de laatste week waarin uien voor gemiddeld 7,50 worden verhandeld. De prijs heeft de berenkuil dan nog niet bereikt, want de eerste helft van augustus noteren de uien in Goes nog weer iets lager.

akk index juli14.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het blijft kwakkelen op de uienmarkt

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Uien

Het vertrouwen in de uienmarkt is verdampt

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden