Blog: Alies Visscher

Varkenshouder moet investeren in fiscaal voordeel

27 Oktober 2017 - Alies Visscher

Met de varkensprijzen van 2016 en 2017 stijgt de winst van menig varkensbedrijf. Tijd dus om te kijken naar mogelijkheden die de belastingdruk verlagen.

De agrarische sector kenmerkt zich door de hoge investeringen in gebouwen, productierechten en machines. Dit betekent dat fiscale investeringsregelingen van groot belang zijn. Hierbij moet men denken aan regelingen voor willekeurige afschrijving (WASO en VAMIL) en investeringsaftrek (EIA en MIA).

De fiscale winst kan gepland worden

Waar toepassing van de WASO en VAMIL leidt tot het versneld afschrijven op bedrijfsmiddelen, vormen de EIA en de MIA een extra aftrekpost die in mindering komt op de fiscale winst. Met een doordachte toepassing kan de fiscale winst ‘gepland’ worden, waardoor de belastingdruk afneemt.

Klaar met investeren?
Toch kan de ondernemer op een gegeven moment ‘uitgeïnvesteerd’ zijn, waardoor de investeringsfaciliteiten wegvallen en de fiscale winst stijgt. Schaalvergroting brengt dan met zich mee dat de fiscale winst, bij hogere prijzen, explosief stijgt.

Er zal dan gezocht moeten worden naar een andere mogelijkheid om de belastingheffing te dempen. Dit kan bijvoorbeeld door de rechtsvorm van de onderneming te wijzigen. Gedacht kan worden aan de geruisloze inbreng van de onderneming in een besloten vennootschap (bv). Winsten tot €200.000 worden dan belast tegen het gunstige tarief van 20%. Eventuele verliezen, die in de onderneming zijn behaald vóór de inbreng in de bv, kunnen verrekend worden met het loon dat ontvangen wordt uit de bv.

De winst wordt verdeeld over de vennoten

Vennootschap onder firma aangaan
Na enkele jaren is het mogelijk om een vennootschap onder firma (vof) aan te gaan met de ondernemer en de bv. Hierbij wordt de onderneming door de bv ingebracht in die vof. Binnen die vof wordt de winst verdeeld over de vennoten. Het aan de bv toekomende winstaandeel wordt voor de eerste €200.000 belast tegen het gunstige tarief (van 20%).

Het is een hybride structuur, waarbij de combinatie van inkomsten- en vennootschapsbelasting tot het gunstigste resultaat leidt. In feite combineert u daarmee het beste van 2 werelden. Goede fiscale begeleiding is hierbij noodzakelijk, zodat kan worden voldaan aan de fiscale randvoorwaarden.

Dit artikel komt uit 'Varkensmarkt, de Analyse 2017'. Klik hier om het magazine te ontvangen.

Alies Visscher

Alies Visscher is fiscaal jurist bij Countus. Ze studeerde fiscaal recht aan de Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam en adviseert ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waaronder die in de agrarische sector.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden