Shutterstock

Analyse Uien

Is het kwaadste achter de rug op de uienmarkt?

3 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Sorteerders hebben goed werk voor de tijd van het jaar en dat geeft toch wat vertrouwen. Telers zeggen niet meer tegen elk bod ja en amen. Het gaat te ver om van optimisme te spreken, maar de grootste paniek is er wel even af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kwaliteitsproblemen zijn geen nieuw fenomeen, maar met een relatief warme week achter de rug komt er weer een golfje aanbod op gang met kiemproblemen. Dat zijn over het algemeen uien die al niet meer zuiver waren en als dan de temperatuur oploopt gaat het allemaal net wat sneller. Poolse kopers zijn deze week wat minder actief in Nederland, maar wat er aan prijzen voorbijkomt blijft redelijk stabiel. Afhankelijk van de problemen die in een partij zit liggen prijzen ergens tussen de €5 en €10. Geen prijzen om over naar huis te schrijven, maar alle beetjes helpen om de voorraden weg te werken.

Uien zijn er meer dan genoeg. Een goede partij op de kop tikken is een ander verhaal. De range waarbinnen Nederlandse sorteerders aan de markt zijn is relatief breed. De onderkant zit op circa €10 en dat loopt op tot ongeveer €16 voor de goede uien. Telers met buitenluchtbewaring voelen de noodzaak om niet meer heel lang te wachten met verkopen, en nog belangrijker, te leveren. Sommige sorteerders gokken erop dat er best nog een paar van die goede partijen boven water komen. Daartegenover staat een groepje telers met topproduct in de mechanische koeling die hopen dat er na half mei nog een gaatje gaat vallen tussen oude Nederlandse oogst en nieuwe import uien.

Export loopt ondanks vakantieperiode goed
De export voelt wat vriendelijker aan. De baalprijs is aan het uitbodemen en dat zorg ervoor dat kopers niet tot op het laatste moment wachten met bestellen. Verschillende sorteerders geven aan het druk te hebben. Voor een deel zal dat komen omdat er werk voor volgende week naar voren wordt gehaald. Aan de andere kant: deze week was het 1 mei, de dag waarop half Europa stilligt en daar was weinig van te merken in de vraag. Wat zeker ook een rol speelt, is dat niet alle pakstations even hard meedoen. Sommige houden meivakantie en kijken wel wanneer ze weer opstarten en of ze nog wat gaan doen dit seizoen. 

De uienprijzen in de DCA-notering Baalprijs Uien trekken wat naar elkaar toe. Drielingen en middels blijven onveranderd. Grove en super doen een stapje terug. Uiteindelijk is de prijs van de uien in de baal voor een belangrijk deel afhankelijk van kwaliteit en de bestemming. Blijven ze binnen Europa en zijn ze binnen een paar dagen op bestemming of moeten ze weken goed blijven in de container, daar kan zomaar €5 tussen zitten.

Lees hier de toelichting van DCA Market Intelligence op de nieuwe noteringen.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden