Blog: Kees Maas

Je moet een boer niet boos maken!

8 Maart 2017 - Kees Maas - 18 reacties

Zo vlak voor de verkiezingen zien we een opvallende omslag van een aantal politieke partijen wat betreft hun communicatie. Waar de boer de afgelopen vier jaar in een soort vergeten hoekje heeft gezeten, wordt hij nu herontdekt door een aantal partijen. Vooral de VVD, het CDA en de SGP hebben de boer opnieuw ontdekt en doen hun uiterste best om weer in het goede blaadje te komen.

Toch gaat daar wel wat aan vooraf. Het doet mij denken aan de hond van de buren. Een trouwe en brave lobbes die nooit een vlieg kwaad deed. Mijn buurjongen had echter een ander karakter en gaf de hond, telkens als hij langsliep of ermee speelde, een prik in zijn zij. Ook trok mijn buurjongen hem regelmatig aan zijn staart of schopte hem als hij lag te slapen. Dat ging jaren goed totdat de hond er op een middag genoeg van had en de buurjongen in zijn been beet. Dit tot grote ontsteltenis van mijn buurman en –vrouw die ervan overtuigd waren dat ze een brave hond hadden. De beet van de hond heeft ervoor gezorgd dat de buurman het beestje moest laten inslapen.

Dit is de manier waarop boeren nu voor zichzelf opkomen

Waarom dit verhaal? Nou, omdat het mij doet denken aan de manier waarop er op dit moment opgestaan wordt door boeren tegen het landbouwbeleid en de landbouwpolitiek van de afgelopen jaren. De boeren zijn jarenlang geprikt, geschopt en aan de staart getrokken zonder een krimp te geven. Zij wilden juist steeds aardig zijn, in gesprek gaan, water bij de wijn doen en mee denken. Dat zag de overheid als een kans om regel- en wetgeving verder aan te trekken, de boer in de hoek te zetten en hen het ondernemen onmogelijk te maken. De boer vindt toch alles goed.

Tot een half jaar geleden. Een aantal boeren had er genoeg van en begon te grommen. De veehouders gingen zich roeren en lieten een tegengeluid horen met hun laarzenactie. Ook de akkerbouwers hadden er genoeg van en lieten zich horen via Boer Bewust. De tijd waarin boeren zich lijdzaam laten prikken, schoppen en slaan is voorbij.

De boer laat zich horen via sociale media, maar ook via de pers. Ze laten zich horen door in televisieprogramma's de linkse, groene politiek van repliek te dienen. Een mooi voorbeeld is Jesse Klaver bij Jinek en Pauw, maar ook Marianne Thieme bij Libelle TV en in het Lagerhuis bij de Wereld Draait Door kregen te maken met boeren die er genoeg van hebben en terugblaffen.

Genoeg is genoeg, geen leugens en halve waarheden meer om de linksdraaiende, cavia knuffelende grachtengordel te plezieren. Eerlijke verhalen van eerlijke mensen daar gaat het om. En dat hebben een aantal politici opgepikt. Nu maar hopen dat het na de verkiezingen niet ophoudt en ze de sector alsnog in laten slapen. 

Kees Maas

Kees Maas is directeur van de DCA Groep. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de grondstoffenhandel, zowel op de beurzen als in de fysieke markt. Maas is een specialist in prijsrisicomanagement en een veelgevraagd sparringpartner van foodconcerns voor hun afzet- en inkoopstrategie.
Reacties
18 reacties
a. 8 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873706/Je-moet-een-boer-niet-boos-maken!]Je moet een boer niet boos maken![/url]
het is allang tijd om te bijten zoals de fosfaat wetgeving er is door gedramd gaat alle maten van fatsoen te buiten hoge boetes voor een paar koeien teveel jonge vaarz kalfjes afmaaken om de boete niet te hoog te maken gaat tegen elk boerenverstand in plezier in het werk verdwijnt snel op deze manier mentale en financiele problemen voeren de boventoon het is nu tijd voor actie na de verkiezingen zijn we weer vergeten en worden er nog meer totaal maloote wetjes en regels bedacht want de domme boertjes vinden alles goed maar de boeren hebben meer macht dan poltici denken een paar dagen de supermarkten leeg en de boeren hebben een heel ander speelveld en nu is het moment om onze macht in te zetten van onze voormannen en zuivelcooperraties hoeven we niks te verwachten ze zijn de stazie van de overheid die hebben met het fosfaatplan een groot deel van de veehouders verraden en hun ware gezicht getoond en dat moeten we niet vergeten dus afrekenen als de kans zich voordoet
Abonnee
verzopen boerenl*l 9 Maart 2017
Das een lange zin !
Abonnee
outepop 9 Maart 2017
kees maas heeft gelijk stem SGP daar kom je als boer het beste mee weg
koeieneren 9 Maart 2017
Kijk mensen van de politiek kijken alleen over hun schouder hoeveel ""stemmers"" komen achter mij aan.Dat is hun vak met het sausje van hun partij.Waar zijn boeren vooral bijtend boos over op hun eigen LTO-bestuurders die geen visie hebben en verdeel en heer zaaien soms zelfs eigen gewin. Je kunt zeggen wat je wilt maar die jongens van NMV verrek ze hebben wel weer gelijkt gekregen. Eerst al met het ammoniak dossier nu mogen ze de rommel opruimen bij deze fosfaat jamboel van een ander.
Arie Steenwijk 9 Maart 2017
Stem CDA lijst 44, Maurits von Martels. Die wil met voorkeur stemmen in de kamer komen. Lukt dat niet is je stemming verloren, Jaco Geurts komt toch wel in de kamer. Als je Elbert ,Dijkgraaf (SGP) stemt, stem je goed maar de partij is te klein om een eventuele kabinets formatie te leiden. CDA heeft daar veel meer kans op. Die kan SGP dan mee trekken het kabinet in. Maurits von Martels is een praktiserende melkveehouder, die we hard nodig hebben in een nieuw kabinet voor een goede toekomst in de melkveehouderij!!!
Beekhuis 11 Maart 2017
Noem mij 1 reden waarom het CDA landbouw belangrijk zou vinden met de formatie als ze voor een half jaar terug tijdens de algemene beschouwingen het woord landbouw niet genoemd is. Daar verandert meneer bon Martels met zijn 44e plaats niets aan. Sleep die SGP naar 5 zetels dan is de kans aanzienlijk dat ze bij de formatie een rol kunnen spelen. Zij zijn de enige partij die gegarandeerd de landbouw niet ondergeschikt maakt.
Beekhuis 11 Maart 2017
Noem mij 1 reden waarom het CDA landbouw belangrijk zou vinden met de formatie als ze voor een half jaar terug tijdens de algemene beschouwingen het woord landbouw niet genoemd is. Daar verandert meneer bon Martels met zijn 44e plaats niets aan. Sleep die SGP naar 5 zetels dan is de kans aanzienlijk dat ze bij de formatie een rol kunnen spelen. Zij zijn de enige partij die gegarandeerd de landbouw niet ondergeschikt maakt.
HC 11 Maart 2017
De SGP heeft zoalang ze bestaan het opgenomen voor de boeren.
Wees wijs : Stem Dijkgraaf . Hij sprak gisteren net als dat de SGP altijd heeft gedaan. Beleid op feiten. 98% van de grond is geschikt voor bemesting dus onder de norm van Brussel. Kunstmest kost enorme kubs aardgas en de grond heeft mest om gewas te laten groeien. Zaken die Dijkgraaf blijft zeggen. Eerlijk waar.
Paul 11 Maart 2017
Onszelf verdedigen is uiteraard prima. Maar het argument gebruiken dat we hard werken is geen goede. Thieme komt met beweringen die gewoon niet kloppen. Val haar daar mee aan. Haar beleid is gebaseerd op emotie. Koeien om als voorbeeld te nemen hoeven niet perse geweid te worden om ze gezond te houden. Binnen is ook een mogelijkheid. En ons economisch systeem is erop gebaseerd dat de economie telt in alle delen van de keten. Neem b.v. supermarkten, die hebben aandeelhouders die de directie wel scherp houden. Ja zegt ze dan, we moeten ons economisch systeem aanpassen. Dat wordt door de rest van de wereld met lofzang ontvangen. Er komen dan mogelijkheden om onze markten te krijgen. Wij gaan dat niet redden met een eigen economisch systeem.
tem 11 Maart 2017
waarom gaan van de stoppers de eerste koeien niet weg voor de verkiezing.
dit komt natuurlijk,de overhied niet goed uit.
Boder 11 Maart 2017
De v.v.d. heeft ons de laatst jaren gewoon laten barsten. De s.g.p. heeft ons altijd gesteund destyds voor behoud quotum maar het hielp niet l.t.o. en ook c.d.a. onderandere waren voor afschaffing quotum.. HET WAS TE DUUR..Maar wat kost dit hele circus wel niet met alle gevolgen van dien IK DENK .. boeren en diegene die wat met deze tak wat van doen hebben( onderandere loonwerkers voerleveranciers transport enz.. STE M S.G.P.
Bolder 11 Maart 2017
Stem....S.G.P. DAAR KOMEN WIJ BOEREN VERDER MEE
bas 11 Maart 2017
politiek praat alleen maar en kunnen niets de ambtenaren op hoog en laag niveau die maken de dienst uit en die worden niet gestemd dus gewoon een dictatuur en neem dan de maar het beste van het slechtste en stem S.G.P.
Abonnee
moeder overste 11 Maart 2017
Amen
andre vw 11 Maart 2017
Heb je een probleem met fosfaat?
Stem op een partij die voorstander is van een NEXIT.

Ik weet het wij exporteren veel, dus dat wordt misschien moeilijker.
josef 12 Maart 2017
Nogmaals, politici zijn net een koppeltje duiven: Als ze op de grond zitten, eten ze uit je hand en als ze in de lucht vliegen schijten ze je op je kop !!!
tijs van hoof 13 Maart 2017
top reactie, maar zo gaat het overal in het bedrijfsleven ook!
Boerin 14 Maart 2017
Stem SGP.... ik zou het direct doen, ware het niet dat ze vrouw anno 2017 nog steeds niet als volwaardig zien... Ik kijk verder dan de agrarische sector en gelukkig is het CDA ook vrouw- en boer minded!!
Belg 1 April 2017
Zeer goede colum van Kees Maas. Hierbij ons in België ervaren we hetzelfde. Echter de verkiezingen zijn voorbij en de politiek gaat helaas over tot de orde van de dag maar tapt helaas uit hetzelfde vaatje. De grootste agrarische belangenvereniging in België lobbyt helaas minder voor de boeren als voor hun banken, toeleveranciers en afnemers.
Er is hoge nood aan een onafhankelijke internationale belangenvereniging die ongebonden als spreekbuis dient voor de boeren en die in staat is om zelf haar aankoop- en verkoopsvoorwaarden te bepalen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden