Shutterstock

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

25 April 2024 - 29 reacties

De zon lijkt maar niet aan de horizon te willen verschijnen. De gemiddelde akkerbouwer wordt er niet vrolijk als hij 's ochtends het weerbericht checkt en de regenmeter leeggooit. De hoeveelheid regen die gevallen is, in combinatie met een wisselvallig weerbeeld, zorgt ervoor dat de voorjaarswerkzaamheden steeds verder opschuiven. Vorig jaar was ook al sprake van een laat voorjaar, maar dit jaar lijkt nog desastreuzer te gaan uitpakken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slechte herfst van 2023 zorgde ervoor dat de structuur van de grond voor het nieuwe seizoen al niet optimaal zou zijn, maar de lange natte voorjaarsperiode zorgt er ook zeker voor dat de uitgangspunten voor dit seizoen verslechteren ten opzichte van vorig jaar. Ook een beperkte of zachte winter heeft er voor gezorgd dat de grond onvoldoende kon herstellen.

Nu het weerbericht tot half mei wisselvallig lijkt te blijven, vormen zich donkere wolken boven de aardappel- en uienmarkt. Aardappelen kunnen nog best redelijke tot goede opbrengsten geven bij een pootdatum rond midden mei, maar voor uien is dit een ander verhaal, zo leert oogst 2023. In een inventarisatie van de stand van zaken bij het uien zaaien, lijkt nog niet de helft van landelijk geplande areaal te zijn gezaaid. Ook in Frankrijk en Duitsland moet er nog veel van het areaal worden gezaaid. Akkerbouwers in de Flevopolder zouden naar verluidt het verst met zaaien zijn gevorderd. In andere teeltgebieden als Zuidwest-Nederland en op de noordelijke zandgronden is nog niet 25% van het areaal uien gezaaid.

Geen poot weer
Voor aardappelen is het late voorjaar ook een grote uitdaging. Menig aardappelteler heeft toenemende zorgen over de beschikbaarheid van pootgoed, maar ook op de uitlevering daarvan en de kwaliteit. Door de krapte van pootgoed zal er veel gesneden moeten worden (zowel letterlijk als figuurlijk). Bij het op voorraad snijden van pootgoed moet er wel sprake zijn van 'pootweer', waarbij dan het snijden het liefst twee à drie dagen voor uitplanten moet plaatsvinden.

Als het weer omslaat zal eenieder zo snel mogelijk het land op willen, maar de verwachting is dat bij het vers snijden van pootgoed er wachttijden van twee tot vier weken kunnen ontstaan. Iets wat kan zorgen dat er telers zullen zijn die pas heel laat hun pootgoed zullen ontvangen.

Al met al lijkt het er dus op dat de start van het nieuwe oogstjaar nog trager zal zijn dan het vorige oogstjaar. Of dit ook invloed zal hebben op de prijs is nu nog niet te zien. De termijnmarkt voor april 2025 laat maar beperkt beweging zien rond €29, iets wat ook logisch is omdat veel telers al contracten hebben getekend en bij een lage opbrengst niets meer te verkopen hebben. Voor uien is men voor het volgende seizoen ook afwachtend. De areaalgroei in Noordwest-Europa en de slechte stemming op de huidige uienmarkt maakt iedereen zeer voorzichtig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden