Blog: Laurens Maartens

Wel de lusten en niet de lasten van een Brexit

17 Juni 2016 - Laurens Maartens

Het gaat er op 23 juni om spannen of de Britse kiezers ervoor stemmen om binnen de EU te blijven. De komende week gaat die spanning echter nog veel verder oplaaien. Ondernemers die in Groot-Brittannië zaken doen, hebben wel de mogelijkheid om zich te beschermen tegen de gevolgen van een Brexit.

De spanning over een mogelijke Brexit is de afgelopen dagen snel toegenomen. De voorsprong die het blijven-kamp maandenlang koesterde is volledig verdampt. Afgelopen vrijdag publiceerde dagblad The Independent een peilingsuitslag waarin voorstanders van een Brits vertrekt uit de EU maar liefst 10 punten voor stonden op het blijven-kamp. Van het weekend publiceerde ook de als zeer betrouwbaar te boek staande Financial Times de uitslag van een onderzoek. Hier gaf een (kleinere) meerderheid aan voor een Brexit te gaan stemmen: 46 tegenover 44 procent.

De Britse wedkantoren prijzen nog altijd de kans dat een Brexit wordt vermeden iets groter in

De Britse wedkantoren prijzen nog altijd de kans dat een Brexit wordt vermeden iets groter in. Maar ook hier is het momentum van de voorstanders van een vertrek uit de EU heel duidelijk zichtbaar. De kans dat het tot een Brexit komt is volgens de wedkantoren binnen een week tijd toegenomen van iets meer dan 20 tot bijna 40 procent. Economen en beleggingsstrategen houden eveneens steeds nadrukkelijker rekening met de mogelijkheid dat Groot-Brittannië zich losmaakt van de rest van Europa.

Dit zijn allemaal prognoses die gedaan zijn voor de verschrikkelijke moord op het Labour-parlementslid Jo Cox donderdag. De dood van deze fervente voorstander voor een ‘stay’ van Groot-Brittannië bracht een schokgolf teweeg in het land, waarvan de impact op de uitslag van het referendum nu moeilijk in te schatten valt.

Wel is duidelijk dat op de valutamarkt een Brexit zich flink gaat laten voelen. Analisten van vermogensbeheerder Franklin Templeton houden in dit scenario rekening met een daling van het Britse pond met 10 tot 15 procent. Het Amerikaanse Citigroup ging eerder dit jaar nog een stukje verder. De zakenbank maakte een vergelijking met de periode nadat de Britse munt onder grote druk uit het Europese wisselkoersmechanisme werd teruggetrokken. Het pond ging in de maanden daarna met 20% onderuit.

Voorlopig blijft het op de valutamarkt opvallend rustig, ondanks dat er steeds meer aanwijzingen komen dat het risico van een Brexit groter is dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Ten opzichte van de euro is het pond sinds eind mei met iets minder dan 4 procent gedaald. De huidige wisselkoers van GBP/EUR 1,26 ligt nog altijd een paar procent boven het niveau van de eerste week van april. Dat wijst erop dat een Brexit wel degelijk voor een flinke schok kan zorgen op de valutamarkten.

Ook de rentemarkt is in de greep van de toenemende onzekerheid over de uitkomst van het referendum. De afgelopen dagen kwamen centrale bankiers in de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië bijeen om besluiten te nemen over het rentebeleid. Op woensdagavond ging alle aandacht uit naar Janet Yellen, die de Amerikaanse rente onveranderd liet. Bovendien noemde ze het risico van een Brexit als belangrijkste argument om de plannen voor renteverhogingen in 2017 en 2018 wat terug te schroeven.

Via een renteverhoging een vrije val van het pond voorkomen bij een werkelijk doorgaan van een Brexit

Een dag later maakte de Bank of England bekend dat de rente ongewijzigd bleef op het lage niveau van 0,5 procent. Ook in het programma voor het opkopen van 375 miljard pond aan obligaties en andere activa werden geen veranderingen aangebracht. Het rentecommittee van de Britse centrale bank waarschuwde wel dat een keuze om uit de EU te stappen grote gevolgen heeft voor de economie en de inflatieverwachtingen. Daarmee werd alvast een voorschot genomen op de mogelijkheid om bij een Brexit via een renteverhoging een vrije val van het pond te voorkomen.

In tegenstelling tot centrale bankiers hoeven ondernemers die zaken doen met Groot-Brittannië hoeven de uitslag van het referendum niet in spanning af te wachten. Via het kopen van een valutaoptie kan worden voorkomen dat de ponden waarin een Britse zakenpartner afrekent na 23 juni plotseling een stuk minder waard zijn. Een valutaoptie geeft het recht om valuta’s tegen een bepaalde koers om te wisselen. Hierdoor is het een soort verzekering die uitbetaalt in het geval van (financiële) schade. Na het eventuele afwenden van een Brexit kunnen de vruchten van worden geplukt van de opluchtingsrally van het Britse pond. 

Laurens Maartens

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM). Maartens analyseert de actuele valuta-ontwikkelingen en verzorgt tevens lezingen en trainingen op het gebied van valutamanagement.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden