Column Nico Inberg

Maak gebruik van correcties op de beurs

6 November 2014 - Nico Inberg

Nu de beurzen de afgelopen weken fors daalden, beginnen sommige beleggers het broos opgebouwde vertrouwen in de aandelenmarkt te verliezen. Is dat terecht of hoort een correctie nu eenmaal bij het leven?

De beurzen zijn twee jaar lang vrijwel onafgebroken omhoog gegaan. Dit staat in schril contrast tot de ‘echte’ economie, die pas sinds een paar maanden iets aantrekt. De huizenmarkt, de werkloosheid en de lage rente geven echter aan dat het nog lang geen hosanna is. Bovendien zorgen geopolitieke spanningen voor meer druk op de beurzen. Dat de beurzen ondanks alles toch flink gestegen zijn, heeft dan ook alles te maken met een kapitaalvlucht naar veiligheid.

De beurs bestaat uit aandelen. Die aandelen vertegenwoordigen bedrijven. Er zijn kleine en er zijn grote bedrijven. Vooral die grote bedrijven, de multinationals, hebben de crisis goed doorstaan. De IBM’s, McDonald’s en Shell’s verkopen hun handelswaar wereldwijd, zodat ze minder last hebben van een haperende lokale economie. Gaat het in Europa wat minder, hup, China maakt het wel goed. Ook profiteren zij inmiddels optimaal van de extreem lage rente, bulken ze van het geld en betalen ze nauwelijks belasting, omdat zij de verschillende (belasting)regimes vakkundig tegen elkaar uitspelen.

Beleggers hebben dit in de gaten gekregen de afgelopen jaren en hebben hun geld veelal belegd in deze zogenaamde ‘large caps’, bedrijven met een grote marktkapitalisatie. Die wegen zwaar in de grote internationale indices als de Dow Jones en de S&P500, maar ook in Nederland wegen bijvoorbeeld Shell en Unilever zwaar in de AEX.

Een bijkomend effect is dat er weinig alternatieven zijn voor mensen met veel geld om in te beleggen. De rente is laag, de obligatiemarkt overspannen en vastgoed nog te onzeker. In de VS heet dit verschijnsel TINA, There Is No Alternative, en hierdoor zijn vooral grote bedrijven met een sterke dividendhistorie gevraagd.

Toch kan de beurs zo nu en dan corrigeren. Afgelopen maand hebben we dat gezien. De redenen hiervoor worden achteraf vaak gemakkelijk gegeven: ebola, Rusland, krimpende Duitse economie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vaak is een beurscorrectie echter niet te verklaren. Als blijkt dat de beurs al een tijdje niet meer omhoog wil, beginnen bepaalde partijen te verkopen en kunnen een soort beweging in gang zetten die een eigen dynamiek krijgt.

De waardering van een onderneming staat dan feitelijk even los van de beurs. Een beurscorrectie betekent niet dat een bedrijf opeens een minder verdienvermogen heeft, er ontstaat alleen een nieuwe consensus onder beleggers. Door diverse factoren komt de markt tot de conclusie dat de bedrijven een lagere waardering verdienen. De beurswaardering is dus de resultante van vraag en aanbod, maar zegt niet direct iets over de waarde van het bedrijf zelf.

Mensen die voor de lange termijn beleggen, moeten dan ook niet al te zenuwachtig worden van een beurscorrectie. Kijk naar de voordelen. Tegen een lagere prijs kunnen aandelen bij worden gekocht, zodat het uiteindelijke rendement hoger wordt. Een mooie methode hiervoor is het met een vast bedrag aankopen van effecten op een periodieke basis. Staat de beurs relatief hoog, koopt u iets minder aandelen. Staat de beurs laag, krijgt u wat meer waar voor uw geld. Per saldo investeert u hetzelfde bedrag per maand. Vaak bieden brokers of banken dit al tegen zeer lage, of zelfs geen kosten aan.

Nico Inberg
Inberg Financial Content

Nico Inberg

Inberg Financial Content

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden