Industrie trekt juist iets aan

Dienstensector eurozone draait minder goed

5 November 2014 - Edin Mujagic

Deze week is onder meer de week waarin uit de eurozone en onder meer de grote eurolanden indices komen die de stemming in de industrie en de dienstensector weergeven. Vooral de dienstensector is belangrijk omdat diensten bijna drie kwart van de economie van de eurozone omvatten.

De industriële activiteit in Italië en Frankrijk is in oktober minder sterk geweest dan in september. In Duitsland daarentegen maakten de fabrieken een extra spurt. Voor de eurozone als geheel betekende dat allemaal dat de industriële motor op iets meer toeren draaide dan een maand eerder.

Zoals gezegd is het echter die andere motor, de diensten, die de economie echt in de lucht houdt. Daar zien we helaas dat de activiteit niet verder groeit. Van een afkoeling is ook geen sprake, wat goed nieuws is, maar gezien het belang van de dienstensector én de algehele economische situatie was enige groei toch veel beter geweest.

Lagere economische groei buiten de eurozone is een bron van zorg

Dit te meer omdat de dienstensectoren in Groot-Brittannië en China wél minder groei laten zien. Groot-Brittannië is een zeer belangrijke markt voor de exporteurs uit de eurozone. Als de Britse economische groei onder neerwaartse druk komt, belooft dat niet veel goeds voor onder meer de vraag naar spullen made in the euro area. Hetzelfde geldt voor China, dat vooral een belangrijke markt is voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de Europese Unie.  

Al deze gegevens over industrie en dienstensector, samen met hoog blijvende werkloosheid in de eurozone (11,5 procent momenteel) en voor de Europese Centrale Bank (ECB) gevaarlijk lage inflatie (0,4 procent op het moment), zullen een rol spelen wanneer het bestuur van de ECB morgen vergadert over rente en andere facetten van het monetaire beleid. Morgenmiddag kijken we naar wat er besloten is en wat voor gevolgen dat kan hebben in onze reguliere renteupdate.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

ECBindustrie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden