DCA Rentemarkt Inside

Brengt ECB-president vuurwerk mee in rente?

31 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Onder meer doordat de Fed niet voor een verrassing zorgde, was het een relatief rustige week op de internationale rente- en valutamarkt. Volgende week kan dat echter heel anders worden. DCA Rentemarkt Inside neemt de volgende week door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hoogtepunt van de week was de rentevergadering van de Fed in de Verenigde Staten. De centrale bank besloot het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties zo goed als volledig af te bouwen. Het moment waarop de Fed ook de officiële rente gaat verhogen, wat voor het eerst sinds 2006 zou zijn, laat echter nog een lange tijd op zich wachten.

Onder meer doordat de Fed niet voor een verrassing zorgde, was het een relatief rustige week op de internationale rente- en valutamarkt. Volgende week kan dat echter heel anders worden.

Op maandag zullen we weten hoe de Chinese industrie en de dienstensector draaien. Dat is vooral nu belangrijk omdat de laatste cijfers uit China laten zien dat de economische groei iets afkoelt. Zet dat door, dan is een groeivertraging van de wereldeconomie te verwachten. Daardoor zouden beleggers onder meer de eerste renteverhoging van de Fed wel eens later kunnen verwachten dan nu het geval is. De Amerikaanse dollar zou daarop iets zwakker kunnen worden.

Ook op maandag komen verschillende eurolanden met het nieuws over hoe de industrie in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland én de hele eurozone draait. Ook de Amerikaanse statistici publiceren hetzelfde cijfer voor de VS. Twee dagen later, op woensdag, volgen dezelfde cijfers maar dan voor de dienstensector. Beide cijfers samen zeggen iets over economische ontwikkeling in de eurozone en de VS. Vooral de cijfers uit de eurozone zullen op aandacht kunnen rekenen omdat daardoor de kans op een nieuwe recessie groter dan wel kleiner kan worden.

Donderdag is de belangrijkste dag en de dag waarop EUR/USD en de rentes behoorlijk kunnen bewegen. Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert dan over de rente. Een rentewijziging zit er niet in en ook andere maatregelen zijn zeer onwaarschijnlijk. Alle aandacht zal daarop uitgaan naar de persconferentie van de President van de ECB na afloop van de vergadering. Daar kan enig vuurwerk zitten.

Op vrijdag kan het vuurwerk gewoon doorgaan wanneer de Amerikanen zullen melden hoeveel nieuwe banen er in de Amerikaanse economie erbij zijn gekomen in oktober, of de werkloosheid gestegen is of gedaald en hoe de lonen zich ontwikkeld hebben. Dat zijn cruciale cijfers voor de Fed namelijk, de centrale bank laat zijn rentebeleid vooral daarvan afhangen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden