Uitgesloten van kapitaalmarkt

Russische banken krijgen hulp van Moskou

10 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Steeds meer Russische bedrijven komen in grote problemen door de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Vooral het feit dat ze voor het einde van het jaar veel leningen opgenomen in het Westen moeten doorrollen – nieuwe leningen opnemen om oude af te lossen – doet pijn omdat dat door de sancties óf niet mogelijk is óf tegen een veel hogere rente dan voorheen.

Omdat ook de Russische banken lijden onder de  sancties, kunnen de Russische bedrijven echter niet bij hen terecht als alternatief voor de Westerse kapitaalmarkt. Russische banken kunnen in feite geen geld meer lenen op de kapitaalmarkt in Europa. De op één na grootste bank van het land, VTB, heeft daardoor naar verluidt om bijna 5 miljard dollar (ongeveer 4 miljard euro) staatssteun verzocht.

Russische banken kunnen in het Westen in feiten geen cent meer lenen

De Russische overheid gaat de banken daarom misschien helpen. De minister van Economische Ontwikkeling Alexei Ulyukayev zei dit weekeinde dat het Russische National Welfare Fund de banken kan gaan helpen. Het National Welfare Fund is een investeringsmaatschappij van de Russische overheid en heeft circa 80 miljard dollar  (ongeveer 64 miljard euro) in beheer.

Het National Welfare Fund zou Russische banken geld kunnen lenen zodat zij op hun beurt Russische bedrijven kunnen helpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden