Sancties komen hard aan

Russische bedrijven vragen noodsteun aan

23 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Zoals we eerder uiteengezet hebben op Boerenbusiness, raakt de lage olieprijs de Russische overheid hard. De sancties die Rusland en het Westen over en weer ingesteld hebben afgelopen maanden, raken ook Russische bedrijven.

Zelfs giganten zoals het oliebedrijf Rosneft zijn er niet immuun voor. Sancties komen zo hard aan bij dat bedrijf dat het bestuur ervan een aanvraag ingediend heeft voor noodsteun van de Russische overheid. Rosneft vraagt om 49 miljard dollar steun.

Het Russische oliebedrijf heeft afgelopen jaren veel geld geleend bij Westerse banken en op Westerse kapitaalmarkten. De komende maanden moet het bedrijf oude schulden á 20 miljard dollar aflossen. Het bedrijf zou nieuwe leningen afsluiten om die oude leningen af te lossen, maar dat is nu, door de sancties, of nauwelijks mogelijk of alleen tegen een hoge rente.

Rosneft is niet het enige bedrijf dat om staatssteun vraagt. Verschillende andere bedrijven, waaronder banken, hebben soortgelijke aanvragen ingediend. Allemaal kampen ze met hetzelfde probleem, namelijk dat ze zich niet meer kunnen financieren buiten Rusland of alleen tegen een veel hogere prijs dan voorheen.

Het probleem is dat het potje dat de Russische overheid klaar heeft staan voor dit soort hulp ontoereikend is voor alle aanvragen. Als Rosneft zijn 49 miljard dollar krijgt, zal het potje zo goed als leeg zijn.

Dit is nog een aanwijzing dat sancties Rusland hard raken wat de vraag oproept hoe lang Rusland de sancties vol kan houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden