Prijzen meten op veel manieren

Fed verandert spelregels om rente laag te houden

30 Oktober 2014 - Edin Mujagic

Eerder vandaag kon u lezen hoe de Fed, de Amerikaanse centrale bank, een onwelgevallige economische indicator ingeruild heeft voor eentje die de bank beter uitkwam om de rente maar niet te verhogen. Het is niet voor het eerst dat de Fed dat zo doet.

Zoals voor elke centrale bank is ook voor die in de Verenigde Staten inflatie, hoe de prijzen zich ontwikkelen, cruciaal. Is de inflatie te hoog dan moet een centrale bank zoals de Fed op de rem trappen (lees de rente verhogen) en is de inflatie aan de lage kant, dan mag ze de monetaire teugels laten vieren (lees de rente mag laag zijn).

Sinds jaar en dag keek de Fed naar de Consumenten prijsindex (CPI) om te weten hoe hoog de inflatie is. Inflatie kun je op meer dan één manier meten. De Amerikaanse statistisci hadden inderdaad ook andere cijfers over de prijzen in de VS, bijvoorbeeld een index die de Personal Consumption Expenditure (PCE) heet. In negen van de tien jaren geeft die cijferreeks een lagere inflatie aan dan de CPI (zie grafiek hieronder). Dat houdt in dat de Fed veel minder ruimte heeft de rente laag te houden als die naar de CPI-inflatie kijkt. Die is immers zo goed als altijd hoger.

In 2000 besluit de Fed de CPI in te ruilen voor een inflatiemaatstaf die aangeeft dat de prijzen in de VS veel minder hard stijgen. Dat is iets waardoor de centrale bank de officiële rente lager kan houden. En dat is inderdaad gebeurd. Vrijwel onmiddelijk na die wijziging verlaagt de Fed de officiële rente in de VS in een vrij snel tempo van 6,5 procent eind 2000 naar 1,75 procent eind 2002. In 2003 ligt de officiële rente zelfs op 1 procent.

Dat heeft ertoe bijgedragen dat de Amerikaanse huishoudens en de Amerikaanse overheid nog meer schulden konden opbouwen. Het zijn die te hoge schulden die sinds 2008 de Westerse economieën in de ergste economische crisis in bijna 100 jaar hebben gestort.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

FedInflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden