Olie en dollar spelbrekers

Renteverhoging Fed later dan velen verwachten

26 Januari 2015 - Edin Mujagic

Later deze week vergadert de Fed, de Amerikaanse centrale bank, over het rentebeleid in de Verenigde Staten. Beleggers verwachten dat de centrale bank in het voorjaar of de zomer van dit jaar de officiële rente zal gaan verhogen. Dat zou de eerste verhoging sinds 2006 zijn.

Het moment van de eerste renteverhoging in jaren is volgens velen dichtbij omdat de Amerikaanse economie groeit en het gevaar van deflatie, waar de Fed als de dood voor is, geweken is.

In mijn ogen is de kans dat de Fed pas aan het eind van 2015 zo niet pas aan het begin van 2016 de rente zal verhogen, hoog. In de eerste plaats omdat de groei van de Amerikaanse economie alweer lijkt te vertragen. In het afgelopen half jaar dikte de economie met bijna 5 procent aan, maar dat tempo valt niet vol te houden nu de economische situatie in het buitenland niet bepaald rooskleurig is. De Japanse economie verkeert in een recessie, in de eurozone komt het economisch herstel maar niet van de grond en ook de economische groei in China neemt af.

De sterke dollar helpt ook niet bepaald; die maakt de Amerikaanse export duurder. Die sterke dollar zorgt ook voor een ander effect waar de Fed niet blij mee is. Omdat alles wat de VS importeert juist goedkoper wordt, drukt die sterke dollar de Amerikaanse inflatie omlaag. Tel daarbij de spectaculair gedaalde olieprijs en het is geen wonder dat de inflatie in de VS in de afgelopen maanden gezakt is van bijna 2 procent naar inmiddels 0,8 procent.

De laatste keer dat de Fed de officiële rente verhoogd heeft is alweer in 2006 geweest.

Aangezien de dollar in de laatste weken verder in waarde is gestegen en de olieprijs verder is gedaald, is de kans groot dat de inflatie in de VS de komende maanden verder onder neerwaartse druk zal staan. Daarmee komt het deflatiegevaar weer om de hoek kijken en zoals gezegd is dat iets wat de Fed koste wat kost wil voorkomen.

Een renteverhoging drukt zowel de inflatie als economische groei omlaag en is zo bezien het laatste wat de Fed zal willen doen. Zeker omdat nagenoeg alle experts verwachten dat de olieprijs voorlopig rond het huidige niveau blijft schommelen of zelfs verder kan zakken.

Mocht de Fed erop hinten dat de eerste renteverhoging sinds 2006 later dan velen nu verwachten zal komen, dan kan dat, tijdelijk, EUR/USD omhoog duwen. Tijdelijk, omdat de eurozone sinds zondag een nieuw probleem erbij heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Fed
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden