Agrifoto

Gewastour Aardappelen week 26

Hoe staan de percelen Innovator er voor?

26 Juni 2019 - 1 reactie

Op donderdag 20 juni en vrijdag 21 juni zijn alle deelnemende aardappelpercelen van de Gewastour bezocht. Hieronder een overzicht van de voortgang op 5 van die percelen.

Op alle aardappelpercelen van de Gewastour van Boerenbusiness zijn 3 aardappelplanten gerooid. Vervolgens zijn de stengels en knollen van die planten geteld. De uitkomsten van deze 'proefrooiing' zijn in dit artikel op een rijtje gezet.

Het perceel in Spijk
Het Gewastourperceel in Spijk (Groningen) is pas laat gepoot (26 april) en had als voorvrucht suikerbieten. De aardappelen staan goed voor de tijd van het jaar en hebben nog veel potentie op extra knolzetting. Het gewas ziet er vitaal uit en heeft een gezond loofpakket dat bijna gesloten is.

Spijk  
Gepoot 26 april 2019
Aantal stengels 7
Aantal knollen 7
In bloei Nee
Grondsoort  Zeeklei
Perceelpaspoort Spijk

Het perceel in Goor
Op het aardappelperceel in Goor (Overijssel) is het zeer droog geweest. Desondanks groeien de aardappelplanten goed en hebben ze een sterk wortelgestel. Het loof staat, in verhouding tot andere Gewastourpercelen, erg hoog en is inmiddels ook gesloten. Het perceel staat grotendeels in bloei.

Goor  
Gepoot 23 april 2019
Aantal stengels 4
Aantal Knollen  8
In bloei Ja
Grondsoort Zand
Perceelpaspoort Goor

Het perceel in Voorst
Het Gewastourperceel in Voorst (Gelderland) heeft recent last gehad van hagelschade, waardoor een aantal stengels beschadigd zijn. Echter, toch staat het perceel er verder goed voor. De planten staan in bloei en het perceel is helemaal gesloten. De knollen zijn, ten opzichte van de andere Gewastourpercelen, al een stuk grover. 

Voorst  
Gepoot 19 april 2019
Aantal stengels        3
Aantal knollen 7
In bloei Ja
Grondsoort Rivierklei
Perceelspaspoort  Voorst 

Het perceel in Dronten
Het aardappelperceel in Dronten (Flevoland) bevindt zich op zware klei grond, wat het een laat perceel maakt. Het Gewastourperceel moet nog in bloei komen, maar staat er verder vitaal op. Er zitten in verhouding veel knollen onder 1 plant.

Dronten  
Gepoot 19 april 2019
Aantal stengels 4
Aantal knollen 11
In bloei Nee
Grondsoort Zware klei
Perceelspaspoort         Dronten

Het perceel in Ens
Het Gewastourperceel in Ens (Flevoland) moet nog in bloei komen. Naast het perceel dat meedoet aan de Gewastour, staat nog een ander perceel met aardappelen van het ras Innovator. Dat perceel is eerder gepoot en staat al wel in bloei. Het Gewastourperceel staat er vitaal bij en heeft een gezond loofpakket.

Ens  
Gepoot 19 april 2019
Aantal stengels 3
Aantal knollen 7
In bloei Nee
Grondsoort Zavel 
Perceelspaspoort Ens

Nog 5 percelen
De overige 5 aardappelpercelen die meewerken aan de Boerenbusiness Gewastour, worden in een volgend artikel beschreven. Ook volgt dan een conclusie over de huidige stand van zaken op de percelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden