Special Gewastour week 24

Aardappelen sluiten, knolzetting begonnen

15 Juni 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De aardappelen (van het ras Innovator) op de gewastourpercelen sluiten en daarbij is de knolzetting in veel gevallen begonnen. Wel zijn er nog steeds duidelijke verschillen tussen de 10 percelen. Dit weerspiegelt de situatie van de ontwikkeling van de aardappelen in Nederland: 5% heeft te veel regen gehad, 5% heeft te weinig regen gehad en de overige 90% ontwikkelt zich heel goed.

In bepaalde delen van Nederland is het behoorlijk droog aan het worden; het gaat dan met name om Flevoland, Overijssel en Drenthe, hoewel daar donderdag 14 juni wel regen gevallen is. Door de droogte was het op verschillende percelen de afgelopen tijd wel nodig om te beregenen (bijvoorbeeld op de percelen in Hank en Biddinghuizen). 

De verschillen tussen de 10 percelen zijn vooral zichtbaar in de knolaanleg. Op de percelen in het zuidwesten van het land is de knolaanleg van de aardappelen nog maar net begonnen; dit is te zien in Zeeland (Scharendijke) en West-Brabant (Fijnaart).

Midden en noorden van Nederland
Op de percelen die meer centraal in het land liggen, zijn de aardappelen het verst; dat geldt met name voor MiddenmeerMarknesse en Biddinghuizen. Op de noordelijker gelegen percelen staan de Innovators ook in bloei. Op het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder viel deze week 5 millimeter regen. Dat was hard nodig, omdat het er al langere tijd droog was. De knolzetting is daar net begonnen, maar de kleine poters lopen wel achter op de grote poters.

Verschil tussen de regio's
Het is dus zeker duidelijk dat de Innovators in het zuiden en noorden van het land iets achterlopen op de aardappelen in Midden-Nederland. Daar is het echter ook droger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden