Aangeboden door Agrifirm

Stikstofbijbemesting in aardappelen

5 Juli 2018

Het groeiseizoen is turbulent gestart. Door het warme weer en een goede vochtvoorziening is het aardappelloof snel ontwikkeld. Deze loofgroei heeft het nodige gevergd van de stikstofvoorraden in de bodem. Om de verdere groei van de aardappelen te ondersteunen, zijn de telers alweer toegekomen aan de bijbemesting van hun aardappelen.

Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om de hoogte van de bijbemestingsgift te bepalen. Variërend van de aloude 'boerengevoel-methode' tot het vliegen met een drone; om van daaruit geautomatiseerd een bijbemestingsadvies te genereren.

Gewastour bijbemesten
Agrifirm is partner van de Gewastour. Samen met adviseurs van Agrifirm zijn 2 van de percelen (Fijnaart en Middenmeer) geselecteerd om met moderne technieken te bepalen wat (plaatsspecifiek gezien) het juiste stikstofgiftadvies is. Dit om deze aardappelen zodoende naar de gewenste optimale opbrengst te begeleiden.

In overleg met de telers van deze percelen is de opdracht gegeven aan het collectief Dronewerkers om de percelen te scannen met een 'Ebee-drone', die hoogwaardige kaarten met een hoge resolutie levert (veel pixels per vierkante meter). De drone heeft 20 juni (Fijnaart) en 23 juni (Middenmeer) over de percelen gevolgen. Het beeldmateriaal is door Dronewerkers verwerkt en voor de landbouwkundige interpretatie geleverd aan Agrifirm.

Om tot een taakkaart met variabel stikstofadvies te komen, heeft Agrifirm gebruikt gemaakt van de NBS-app op het geoplatform www.akkerweb.nl. Belangrijke input daarbij zijn gegevens als pootdatum, ras en de streefopbrengst. Voor de percelen die deelnemen aan de Gewastour waren deze gegevens natuurlijk grotendeels al bekend.

Op perceel Fijnaart is gekozen voor een streefopbrengst van 63 ton. Dit resulteerde in een gift van gemiddeld 400 kilogram NK 16-0-30, met een spreiding van 300 tot 600 kilogram. Op perceel Middenmeer is uitgegaan van een streefopbrengst van 60 ton. Hier wordt gestrooid met KAS 27% en is de variatie in te verstrooien product 210 tot 411 kilogram. Deze gift is afgetopt op 411 kilogram, omdat (vanwege wateroverlast en een andere bodembewerking) er een groot verschil is ontstaan in groei.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Agrifirm deed onderzoek op de percelen Fijnaart en Middenmeer.

Uitvoering van de taakkaarten
Het perceel in Fijnaart is deze week (week 27) bijbemest. Voor deze teler is het de eerste keer dat hij zijn aardappelen gaat bijbemesten op basis van een variabele afgifte taakkaart. De teler in Middenmeer heeft geen mogelijkheid tot variabel strooien en zal zijn bijbemesting daarom op de standaard wijze geven. Toch geeft de stikstofadvieskaart hem wel inzicht in de verschillen binnen het perceel!

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden